Klimaat Griekse eilanden

De meeste Griekse eilanden hebben een mediterraan klimaat (officiële benaming: warm zeeklimaat). Dit houdt in dat de winters zacht zijn en de zomers warm en droog. Doordat de zomers warm en droog zijn, is dit ideaal voor een vakantie waarbij zon en warmte gegarandeerd is.

Op vakantie naar de Griekse eilanden? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Zomer op de Griekse eilanden

strand kretaDoor het mediterraan klimaat op de Griekse eilanden is het in de zomer maanden vaak erg warm en droog. Zeker in de maanden juni, juli en augustus ben je bijna altijd verzekerd van zon en een hoge temperatuur. Gegarandeerd boven de 25 graden, maar vaak zelf boven de 30 graden. Tijdens deze maanden regent het vrijwel niet, hierdoor is droogte een probleem dat regelmatig voorkomt. Op Kreta en de eilanden in de Dodekanesos is de kans op een hittegolf het grootst. In de maanden april, mei, september en oktober heb je nog steeds hoge temperaturen van gemiddeld 20-30 graden, de kans op een buitje of wat bewolking is dan alleen wel iets groter.

Een voordeel van de Griekse eilanden is dat er vaak een verkoelende wind waait en dat je daarnaast ook heerlijk kunt afkoelen in de zee. De hoge temperaturen voelen hierdoor vaak minder warm en drukkend aan.

Klimaat Griekse eilanden in de winter

De winters op de Griekse eilanden zijn zacht, de temperaturen liggen meestal tussen de 5 en 15 graden. Op het vaste land kan er in de winter ook wel eens sneeuw vallen, zeker in de hogere gelegen gebieden. Op de eilanden gebeurd dit vrijwel niet, behalve op Kreta. Hier valt soms een laagje sneeuw in de winter. In de periode van november tot en met maart valt de meeste regen op de Griekse eilanden, maar dan nog is de gemiddelde neerslag erg laag.

Stel zelf je reis naar de Griekse eilanden samen met Eilandhoppen op maat!

Beste reistijd

De beste reistijd om de Griekse eilanden te bezoeken is afhankelijk van het doel van je vakantie. Wanneer je komt voor een echte zon- en strandvakantie kun je in de zomermaanden het beste naar de eilanden. Voor een actieve vakantie zoals een wandel- of fietsvakantie kan je het hele jaar door op de Griekse eilanden terecht, maar de beste temperaturen zijn hiervoor in april, mei en oktober.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders