Vakantie Leros

Een vakantie op het groene, zonnige Leros is er een om nooit te vergeten. De mooie natuur, levendige geschiedenis en gouden stranden maken Leros tot een populaire vakantiebestemming. Leros maakt deel uit van de Dodekanesos en ligt vlakbij de eilanden Patmos, Lipsi en Kalymnos. Ook ligt het eiland vlak bij de kust van Turkije, twee landen in één vakantie zien is hier mogelijk. Groene heuvels, een strakblauwe zee en witte huisjes die schitteren in het zonlicht maken Leros tot een prachtig plaatje. Lees hier meer over een vakantie op Leros!

Vakantie op Leros boeken? Vraag gratis en onafhankelijk een offerte aan!

Vakantie op Leros

Het eiland Leros kent een lange geschiedenis: het werd al in de prehistorie bewoond. Sinds die tijd heeft Leros veel veroveringen en oorlogen meegemaakt, waaronder de bekende Trojaanse Oorlog.  Verschillende volken hebben over Leros geheerst, waaronder ridders, Ottomanen, Romeinen, Macedoniërs en Italianen. Met name in de architectuur op het eiland zijn nog veel invloeden uit het verleden te zien, zoals huizen in de Italiaanse bouwstijl.

Leros heeft een afwisselend landschap dat zorgt voor allerlei kleuren en geuren op het eiland. Begroeide heuvels, frisgroene valleien, kleurige bloemen en een overvloed aan olijfbomen schilderen het heuvelachtige landschap. Witte ‘bountystranden’, stenen kerkjes op hoge rotsen, gezellige haventjes en Griekse muziek op de straatjes: Leros heeft alles in huis voor een zonnige droomvakantie.

Steden

vakantie lerosDe hoofdstad van Leros is Agia Marina, gelegen in het oosten van het eiland. Het witte stadje ligt direct aan zee en loopt op richting de achterliggende heuvel. De kleurrijke luifeltjes, het helderblauwe water en de dobberende bootjes geven het bij aankomst al een vrolijk uiterlijk. Wie tijdens een vakantie op Leros Agia Marina bezoekt, moet zeker de karakteristieke windmolentjes opzoeken. Ze liggen op een heuvel bij de stad en zijn met hun witte stenen en blauwe dakjes typisch Grieks. Een wandeling door de gezellige straten van Agia Marina, dat met dorpen Pandeli en Platanos is verbonden, is dé manier om het stadje te ontdekken. Gezellige terrasjes, smalle straatjes en heerlijk ruikende restaurantjes laten je kennismaken met het Griekse eilandleven.

Vlakbij Agia Marina ligt het schilderachtige vissersplaatsje Lakki. De haven van Lakki staat bekend als een van de grootste en beste natuurlijke havens in de Middellandse Zee. Dure jachten, heerlijke snorkelplaatsen en groene natuurgebieden zijn hier overvloedig aanwezig. De invloed van de Italianen, die zich hier vestigden, is nog te zien in mooie gebouwen zoals de klokkentoren en het theater. Verder zijn er nog sfeervolle badplaatsen te bezoeken, zoals Gourna, Krithoni, Xirokampos en Partheni.

vakantie leros

TUI – Discover your smile

Wandel door de groene heuvels, bezoek de rustige zandstranden en ontdek de authentieke Griekse dorpen. Een vakantie op Leros brengt je heerlijk tot rust. Boek jouw ideale vakantie op Leros bij TUI voor de scherpte prijs!

Bezienswaardigheden

Door de rijke geschiedenis van Leros en Griekenland zijn er veel historische bezienswaardigheden te zien tijdens een vakantie. Ook de mooie natuur, de kleurige onderwaterwereld en het bruisende nachtleven in de Griekse straten zorgen voor onvergetelijke momenten. Bezienswaardigheden op Leros die je echt niet mag missen zijn:

 • Broutzi
  Broutzi is een eeuwenoude burcht die door de Romeinen op Leros is gebouwd. Het indrukwekkende fort deed dienst als verdedigingswerk en is vandaag de dag nog even imposant als eeuwen geleden. Vanaf Broutzi heb je goed zicht op de haven van Agia Marina en kun je kilometers ver op de Middellandse Zee kijken. Een must-visit tijdens je vakantie op Leros!
 • Partheni
  Deze sfeervolle badplaats is niet alleen interessant om haar mooie strand. In de omgeving van Partheni worden veel opgravingen gedaan en interessante ruïnes blootgelegd. Zo heeft hier waarschijnlijk de tempel voor de Griekse godin Artemis gestaan. Na het bekijken van de ruïnes kun je in het stadje genieten van een heerlijk vers visgerecht of een lekker dagje strand.
 • Byzantijns kasteel en windmolens
  Boven de heuvels van Agia Marina kijkt het majestueuze Byzantijnse Kasteel uit over zee. Het kasteel werd gebouwd in 1300 door ridders van de Johannieterorde. In het kasteel is het Panagia Kera klooster te vinden. Inmiddels is het een museum met een indrukwekkende collectie. Het klooster is op twee manieren te bereiken: via het pad langs de molentjes of via de lange trap op de heuvel. De windmolens langs het pad zijn al eeuwenoud en werden gebruikt om onder andere graan te vermalen. In sommige windmolens kun je zelfs overnachten, een unieke ervaring!
 • Kerken en herenhuizen
  Liefhebbers van architectuur kunnen tijdens een vakantie op Leros hun hart ophalen. Overal op het eiland zijn kerkjes, kloosters en bijzondere panden te vinden. Wat je niet mag overslaan zijn de bekende herenhuizen Kandioglou en Antonellou, de vroegchristelijke basiliek in Agia Marina en de kerk van Agios Isidoros bij Sikea. Ook tijdens een rondreis op Leros kom je fotogenieke kerkjes tegen. Hoog op de rotsen, verscholen tussen het groen of op kleine eilandjes: kerkjes heb je hier overal.

Avond- en nachtleven

strand Leros

Leros kent een vrolijk, bruisend nachtleven. Wanneer de zon langzaam wegzakt beginnen de restaurantjes aan hun heerlijk ruikende, traditionele gerechten. Verse vis vergezeld met Griekse wijn zijn populair in de lokale restaurantjes. Overal zijn gezellige terrasjes, barretjes en cafés waar je van een diner of drankje kunt genieten. In de kleinere dorpjes wordt tot laat genoten van de warmte en gezelligheid op de pleintjes. Op de stranden en in de grotere plaatsen Agia Marina, Alinda en Pantela wordt tot in de late uurtjes gefeest en gedanst.

Stranden

Op het paradijselijke Leros is aan witte zandstranden geen gebrek. Op de heerlijke stranden van het eiland kun je genieten van een ijskoude cocktail, glashelder water en het ruisen van de palmbomen. Het lichtblauwe, ondiepe water nodigt uit tot een verkoelende duik en biedt toegang tot een kleurrijke onderwaterwereld. Bij de badplaatsen Alinda, Gourna, Krithoni, Xirokampos en Partheni zijn gezellige, goed voorziene stranden te vinden. Ook bij de hoofdstad Agia Marina kun je terecht voor een ontspannen dagje strand. Pandeli, Merikia, Laki, Vromolithos, Agios Stefanos en Dyo Liskaria doen hier niet voor onder. De meeste stranden op Leros zijn, net als de prachtige baaien, op een natuurlijke manier ontstaan. Door de vele stranden op het eiland en het heerlijke weer is een geslaagde zonvakantie gegarandeerd!

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders