Vakantie op Kythira

Het paradijselijke eiland Kythira in het uiterste zuiden van Griekenland en maakt deel uit van de Ionische Eilanden. Hier zou Aphrodite, de godin van de liefde uit de Griekse mythologie, zijn geboren. Kythira ligt in de buurt van Kreta, Milos, Santorini, Paros, Naxos en het schiereiland Peloponnesos. Het eiland is bergachtig, rustig en erg groen: door deze combinatie heeft het een betoverend uiterlijk. Witte zandstranden, kleurrijke stadjes en prachtige natuurgebieden geven het groene eiland een gouden randje. Lees hier alles over een vakantie op Kythira!

Vakantie op Kythira boeken? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Vakantie op Kythira

Witte, weelderig begroeide krijtrotsen die doorlopen tot in de azuurblauwe zee, gouden zandstranden met palmbomen op de achtergrond en vruchtbare valleien vol kleurrijke bloemen: welkom op Kythira! Dit prachtige eiland heeft veel te bieden tijdens een vakantie. Mooie natuurgebieden, gezellige stadjes en eeuwenoude bezienswaardigheden wisselen elkaar af. De natuur is met haar schaduwrijke bossen, klaterende watervallen en hoge rotsen erg divers. Qua bouwstijl lijkt het net alsof je op de Cycladen bent: het wit met felblauw zie je overal terug. Het wit van de glanzende stadjes wordt hier en daar onderbroken door kleurrijke kerken en kloosters. Kortom, tijdens een vakantie op Kythira kijk je je ogen uit!

vakantie Kythira

Door archeologische opgravingen en vondsten blijkt dat het eiland al duizenden jaren bewoond is. In al die tijd is er veel gebeurd. Zo is het eiland in handen geweest van Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Ottomanen, Fransen en Engelsen. Vandaag de dag is dat nog te zien aan de bouwwerken die ze achterlieten. Ook was Kythira vaak het slachtoffer van piratenaanvallen, die het eiland regelmatig plunderden. Daarom is maar een klein deel van de dorpjes op het eiland aan de kust te vinden, de rest ligt in het binnenland en de bergen ter bescherming.

Steden

De hoofdstad van Kythira is Kythira Stad, dat door de locals Chora wordt genoemd. Chora ligt in het zuiden en is gebouwd bij een prachtig Venetiaans kasteel uit 1503. Er wonen nog geen 500 mensen, maar heeft ontzettend veel bezienswaardigheden. Alleen de huizen zelf zijn al een bezienswaardigheid op zich. Witte huisjes, smalle straatjes, blauwe luikjes en paadjes vol bloemen: elk hoekje is even fotogeniek. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de stad en de verre omgeving. In Chora vind je maar liefst 40 kerken, waaronder de mooie Agios Ioannis en Panagia Mirtidiotissa. Ook het Archeologisch Museum, de pleinen en de stranden bij Chora zijn de moeite meer dan waard.

Naast de hoofdstad liggen er op het eiland nog zo’n 60 kleine dorpjes, waarvan sommige maar een paar inwoners hebben. In het traditionele dorpje Potamos kun je een marktje bezoeken, in Kapsala vind je mooie stranden, en kerk en een klooster en in Diakofti ligt een leuk haventje. Tijdens je vakantie op Kythira mag je ook Livadi met de Katouni brug, Avlemonas met het kasteel en het gezonken schip én Agia Pelagia met haar stranden niet missen. Een hoogtepunt is Mylopotamos met haar grotkerk, waterval en een kasteel.

Kythira vakantie

Ross Holidays

Ontdek een ongerept stukje Griekenland, boek een vakantie op Kythira met Ross Holidays. Dit eiland heeft een compleet eigen charme en staat vol met olijf- en amandelbomen. Ontdek dit prachtige eiland zelf en ga op vakantie naar Kythira!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Kythira kijk je je ogen uit: palmbomen, felrode bloemen en robuuste kastelen schilderen samen een schitterend landschap. De bezienswaardigheden op Kythira zijn erg afwisselend: van grotten en watervallen tot kloosters en kastelen. Wat je niet mag overslaan tijdens je vakantie op Kythira is:

 • Kantouni
  De brug van Kantouni is een van de bekendste bouwwerken op heel Kythira. De brug van Kantouni werd in 1822 gebouwd door de Engelsen en bestaat uit 13 indrukwekkende bogen. De brug verbindt de dorpen Livadi en Kantouni en was, zeker voor die tijd, enorm. Het verhaal gaat dat de brug zijn lengte te danken heeft aan een Engelsman die verliefd werd op een meisje uit Kantouni. Zolang hij bezig was met bouwen mocht hij blijven, en daarom wordt de brug ook wel de ‘liefdesbrug’ genoemd.
 • Paliochora
  Paliochora was vroeger de hoofdstad van Kythira, maar werd door piraten verwoest en geplunderd. Tegenwoordig staan er alleen nog indrukwekkende ruïnes overeind, die een beeld geven van hoe de stad er ooit uitzag. In Paliochora zijn nog kerkjes, muren en huizen te bewonderen.
 • Grotkerkjes
  Op Kyhira zijn talloze kerken te bewonderen, waarvan de grotkerkjes een belangrijk deel uitmaken. Een mooie grotkerk is die van Agia Sofia, die door de vochtige en beschermde omstandigheden goed bewaard is gebleven. Je vindt hier prachtig uitgehakte beelden, oude schilderijen en waardevolle fresco’s, waaronder fresco’s van Agia Sofia en haar dochters.
 • Kythira strandenKaravas
  Bij het plaatsje Karavas is tijdens een vakantie veel te zien. Hier vind je glasheldere waterbronnen in een prachtig landschap dat aan de jungle doet denken. De bekendste waterbron in Karavas is die van Amir Ali, maar ook de minder bekende zijn prachtig. Het bakkertje in Karavas is ook een bezoekje waard. Het bakkerijtje is gehuisvest in een oude olijfpers, die door de bakkersfamilie is gerestaureerd.

Stranden

Aan schitterende stranden heb je tijdens je vakantie op Kythira geen gebrek. Door het turquoise water, de witte rotsen en het fijne zand lijken de stranden recht van een ansichtkaart te komen. Het mooiste strand van Kythira is Kaladi, waar de rotsen erg indrukwekkend zijn. Andere bekende stranden zijn Platia Ammos, Firi Ammos, Melidoni Beach, Kapsali Beach en Chalkos Beach. Minder bekend maar even prachtig zijn de stranden Agios Nikolaos, Diakofti Beach, Avlemonas, Fourni, Lorenzou, Lagada, Piatsa, Limionas, Likodimou en Halkos Beach.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders