Vakantie op Syros

Het eiland Syros ligt in het oosten van Griekenland en maakt deel uit van de Cycladen. In de nabije omgeving liggen de eilanden Tinos, Mykonos, Paros, Naxos en Andros. Syros is, mede door de mooie haven, het belangrijkste eiland van de Cycladen. De hoofdstad Ermoupoli is ook de hoofdstad van de hele eilandengroep. Door haar veelbewogen verleden en kleurrijke cultuur is er tijdens een vakantie op Syros veel te ontdekken. Maak kennis met het Griekse leven, de ontspannen eilandsfeer en herinneringen uit vervlogen tijden. Lees hier alles over een heerlijke vakantie op Syros!

Ontdek Syros door te gaan eilandhoppen! Vraag een gratis offerte aan.

Vakantie op Syros

Syros is al tienduizenden jaren bewoond, waardoor het eiland een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden heeft. Het eiland werd al genoemd in de Odyssee van Homerus en was het thuis van Pherecydes, de leraar van Pythagoras. Rond de Middeleeuwen was het eiland regelmatig slachtoffer van overvallen door piraten, Sicilianen, Arabieren, Turken en Venetianen. De laatste groep heeft lang over Syros geheerst, wat goed te zien is in het Middeleeuwse stadje Ano Syros. Later groeide het eiland uit tot een cultureel centrum met een belangrijke haven. De prachtige hoofdstad Ermoupoli werd opgericht en gebouwd in de Griekse klassieke stijl, gemixt met elementen uit de Renaissance. Vandaag de dag is Syros minder afhankelijk van scheepvaart en meer van het toerisme. Het eiland is nog steeds relatief welvarend en heeft, zeker vergeleken bij andere eilanden, veel voorzieningen zoals een universiteit, een casino en een vliegveld.

Tijdens een vakantie is er op cultureel gebied dus veel te ontdekken. Maar ook het heuvelachtige landschap van Syros maakt een vakantie hier heerlijk. Wandelen, fietsen en rondrijden in de rustgevende natuur kan ongestoord. Doordat het eiland relatief rustig is, kun je uren lopen zonder mensen tegen te komen. Wie in een dag veel van het eiland wil zien, kan een scooter of auto huren en zo het eiland verkennen. Met een beetje geluk kom je een verlaten strand tegen, waar je in alle rust van de zon en zee kunt genieten.

Ermoupoli

Syros Ermoupoli

De hoofdstad van Syros is het imposante Ermoupoli, dat tegelijkertijd ook de hoofdstad van de Cycladen is. Klassieke huizen, veel winkels en een overdaad aan heerlijke restaurants kenmerken de stad. Aan de palmbomen, marmeren straten en indrukwekkende, klassieke gebouwen is goed te zien hoe rijk Syros vroeger was. Ermoupoli, dat ook wel Hermoupolis wordt genoemd, is gebouwd op een natuurlijk amfitheater van heuvels. Hierdoor krijgt de toch al chique stad een nog mooier aanzien, zeker wanneer je vanaf het water naar Ermoupoli komt. De neoklassieke bouwstijl, indrukwekkende villa’s en vele kerken laten je versteld staan. Een van de hoogtepunten in Ermoupoli is het plein Miaoulis, waar ’s avonds en overdag mensen samenkomen om te genieten van de warmte en de gezellige omgeving. Hier staat het imposante, neoklassieke stadhuis. Andere must-sees tijdens je bezoek aan Ermoupoli zijn het Apollo theater, de bibliotheek en het Archeologisch Museum.

Het hoger gelegen stadsgedeelte van Ermoupoli is Ano Syros, een Middeleeuwse stad die door de Venetianen werd gebouwd. Op de twee heuvels van Ano Syros staan de prachtige orthodoxe en rooms-katholieke kerken. Zeker ’s avonds, wanneer de kerken verlicht zijn, is dit een prachtig gezicht. Vanaf de rooms-katholieke kerk heb je een adembenemend uitzicht, je kunt zelfs andere eilanden in de omgeving zien liggen! De weg naar boven is een flinke klim, maar alle moeite waard. Smalle straatjes en vele traptreden leiden je langs kleurrijke huizen naar de top. Ook het stadsgedeelte Vaporia is een bezoekje waard. In Vaporia leefden de rijke kapiteins, die door de bloeiende scheepsvaart veel geld verdienden. De bouwstijl op Syros is uniek en verschilt enorm van de blauw met witte huisjes die je op de meeste Cycladen-eilanden aantreft.

Ermoupoli kerk

Boek je vakantie op Syros

Met Ross Holidays boek je gemakkelijk een heerlijke vakantie op Syros. Bekijk de mogelijkheden!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Syros zijn er ontelbaar veel bezienswaardigheden te ontdekken. Wanneer je Ermoupoli bezoekt, zie je al veel van dit mooie eiland. Maar ook buiten de stad is er veel te zien tijdens een vakantie. Wat je niet mag missen op Syros is:

  • Syros strandenKastri
    Het recentelijk ontdekte Kastri was een van de eerste nederzettingen op Syros. Door archeologen wordt geschat dat Kastri bijna 3000 jaar Voor Christus is ontstaan. Het dorpje werd gebouwd als een soort fort, met stenen muren die de dicht opeengepakte huisjes beschermde. Vandaag de dag zijn de ruïnes van deze oude nederzetting te bewonderen, een must-see tijdens je vakantie op Syros! Liefhebbers van archeologie moeten zeker ook Clandriani met opgravingen en Grammata met opschriften op de rotsen bezoeken.
  • Kerken en kloosters
    Tijdens een vakantie op Syros kun je niet om de vele kerken en kloosters heen. Op het eiland zie je veel orthodoxe heiligdommen, maar ook de rooms-katholieken en andere godsdiensten zijn hier vertegenwoordigd. Mooie kerken en kloosters zijn het Kapucijnenklooster met de Agios Ioannis kerk, het Jezuïetenklooster met de Panagia Kamilou, Kimisis tis Theotokou, Metamorphosis, de Agios Michalis en het Agia Varvara klooster.
  • Poseidonia
    De badplaats Poseidonia is al honderden jaren geliefd om haar mooie ligging en stranden. Vroeger kochten welvarende inwoners hier hun tweede huis en dat is nog steeds aan Poseidonia te zien. Nog steeds zie je hier veel weelde en prachtige huizen: een wandeling door het dorp is zeker de moeite waard. Mooie bezienswaardigheden hier zijn het haventje, het huis van de voormalig burgemeester van Ermoupoli en de kerk Agios Petros.

Boek jouw ideale vakantie naar Syros met specialist Ross Holidays!

Stranden

Wie tijdens een vakantie op Syros van zon, zand en zee wil genieten, zit helemaal goed. Op het mooie eilanden zijn veel zandstranden te vinden, waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van een ijskoude cocktail. De meeste stranden op Syros zijn goed verzorgd: ze hebben douches, wc’s en restaurantjes. Tot de mooiste stranden op Syros horen Galissas, Finikas, Angathopes Beach, Lotos, Armeo Beach en Kini Beach. Ook bij de badplaatsen Vari, Megas Gialos en Poseidonia zijn mooie stranden te vinden.

photo by: McMillen, Limitsios, McMillen

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders