Vakantie op Limnos

Het zonnige eiland Limnos ligt in het noordoosten van Griekenland en maakt deel uit van de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden. Nabijgelegen eilanden zijn Samothraki, Thassos, Lesbos en Skyros. Een vakantie op het rustige Limnos is geliefd onder reizigers, voor een groot deel door de rijke geschiedenis en mooie natuurgebieden op het eiland. Zo heeft Limnos een erg grillige kustlijn, met veel diepe, natuurlijke inhammen en azuurblauwe baaien. Het eiland is vulkanisch en daardoor erg vruchtbaar, waardoor het bezaaid is met mooi uitziende wijngaarden. De wijnen, honing en stranden van Limnos zijn tot in de verre omgeving bekend. Lees hier meer over een vakantie op Limnos!

Vakantie op Limnos boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Limnos

In tegenstelling tot eilanden in de buurt is Limnos niet bergachtig, maar heeft juist veel vlaktes en glooiende hellingen. Ideaal voor een wandel- of fietsvakantie in Griekenland! Het landschap is erg afwisselend: groene bossen, ruige rotsen en uitgestrekte velden wisselen elkaar af tijdens een rondreis over Limnos. Oude boerderijtjes, stenen windmolens en glooiende wijngaarden kleuren hier het landschap en laten je kennismaken met het lokale leven. De natuurlijke, thermale baden en de nieuwsgierige herten die hier voorkomen maken het eiland uniek!

Niet alleen het uiterlijk van het eiland maakt een vakantie op Limnos onvergetelijk. Ook de geschiedenis maakt Limnos tot een bijzondere vakantiebestemming. Het eiland werd al door Homerus genoemd en komt voor in de Griekse mythologie. Zo zou de oppergod Zeus ervoor gezorgd hebben dat de bevolking zich specialiseerde in ijzerbewerking. Tijdens een ruzie met zijn vrouw Hera gooide hij vanaf de berg Olympus hun zoon Hephaestos naar Limnos. Hierdoor raakte hij verlamd, maar door de vulkanische grond en metalen op het eiland werd hij een van de beste metaalbewerkers op Limnos. Zoals meer eilanden heeft Limnos verschillende bezetters gekend. Zo hebben de Romeinen, Macedoniërs, Atheners, Venetianen en Turken over het eiland geheerst. Verder is er veel bij Limnos gevochten tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaatsen voor buitenlandse soldaten zijn hiervan een herinnering.

Natuur

Limnos strandDe natuur op Limnos is schitterend: koele bossen, witte zandstranden en vruchtbare wijngaarden wisselen elkaar af. De groen begroeide rotsen geven Limnos een ruig uiterlijk en zorgen voor prachtige landschappen. De rotsen lopen soms door tot in het water, waardoor er een adembenemende onderwaterwereld ontstaat. Liefhebbers van zwemmen en snorkelen zijn hier dus op de juiste plaats! Door de vele baaien en inhammen zijn op Limnos allerlei natte moerasgebieden ontstaan, de zogenoemde wetlands. Hier kunnen vogelaars en natuurliefhebbers zich helemaal uitleven. In de wetlands leven veel vogels, die hier tijdelijk rusten of komen om te broeden. Flamingo’s, wilde eenden, ganzen, zwanen en valken komen hier in grote aantallen voor. De beste plaatsen om vogels te spotten zijn de Baai van Moudros, Alyki en Nieuw Koutali.

Steden

De hoofdstad van Limnos is Myrina, dat aan de westkust van het eiland ligt. Myrina is een bruisende stad, en vooral in de zomer vol van leven. Er zijn veel winkeltjes met leuke, handgemaakte souvenirs en restaurantjes met vis vers uit de zee. Het haventje van Myrina is de belangrijkste van het eiland en ligt vol kleurrijke bootjes. De fleurige, witte huisjes van Myrina begroeten je al wanneer je vanaf de azuurblauwe zee naar het stadje vaart. Vanaf de heuvels om de stad heb je een prachtig uitzicht over de rode daken, smalle straatjes, groene omgeving en de glinsterende zee. Tijdens je vakantie op Limnos moet je in Myrina zeker het grote kasteel Kastro, de kerkjes en het archeologisch museum bezoeken.

Ross Holidays

Ontdek het kleinschalige eiland Limnos tijdens een vakantie. Boek jouw ideale vakantie bij Ross Holidays en geniet van je vakantie op Limnos!

Ook al komen er ’s zomers relatief veel toeristen naar het eiland, de dorpen hebben hun eigen tradities en uitstraling weten te behouden. Mede daarom zijn ze zo leuk om te bezoeken. Zo zie je in Kontias stenen windmolens, stenen huisjes en een gezellig dorpscentrum. In Platy geniet je van de ligging aan zee, de palmbomen en de mogelijkheid tot allerlei watersporten. Kotsinas is een oud vissersdorpje met een gezellige boulevard en in Agios Dimitrios vind je de beroemde wijngaarden van Limnos. Bij Keros liggen mooie duinen en een strand en in Kontopouli staan prachtige kerken. Ook Moudros, het havenstadje, mag niet op je lijstje ontbreken. Hier vind je twee oude kerken, de schitterende baai en een begraafplaats voor soldaten.

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Limnos raak je door alle bezienswaardigheden niet uitgekeken. Oude kerken, onaangeraakte natuurgebieden en eeuwenoude opgravingen maken elk plekje op het eiland weer anders. Bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens je vakantie op Limnos zijn:

  • Filokititis
    De zeegrot van Filokititis is een must-see tijdens je vakantie op Limnos. De mysterieuze grot ligt aan het water en heeft een smalle opening. Vanaf de zee kun je het ondiepe water van de grot inlopen. Door de zon en gaten in de rots is Filokititis redelijk verlicht, waardoor je goed de grillige rotswanden en gladde bodem kunt bekijken. Filokititis is gewoon voor publiek toegankelijk, een echte aanrader voor avonturiers!
  • Opgravingen
    Op Limnos zijn op meerdere plaatsen bijzondere ruïnes uit het verleden gevonden. De bekendste opgravingen zijn die van Ifestia, ook wel Hephaestia genoemd. Ifestia was vroeger een stadstaat en was van groot belang. Bij Ifestia kun je een oud amfitheater en opgegraven voorwerpen bewonderen.  Poliochni is een van de oudste nederzettingen in Griekenland, waarvan nu nog de resten te bewonderen zijn. Een soort plattegrond van muren en fundamenten van steen geeft een bijzonder kijkje in het verleden. Ook de nederzetting van Kavirio is de moeite meer dan waard. In Kavirio zijn de overblijfselen van een heiligdom gevonden, waar allerlei ceremonies werden gehouden.

Stranden

Met een kustlengte van 260 meter zijn er op Limnos stranden in overvloed. De meeste stranden hebben fijn zand en lopen geleidelijk af in het heldere, turquoise water. Hierdoor kun je bij de meeste stranden goed snorkelen en genieten van andere watersporten. Verder zijn bij een aantal stranden prachtige duinen, vanwaar je de glinsterende zee al ziet liggen. Bij de stranden in de buurt van de wetlands is de kans groot dat je mooie vogels zoals flamingo’s tegenkomt! De bekendste stranden op Limnos zijn Richa Nera, Thanos, Evgatis Beach, Mikro Fanaraki en Megalo Fanaraki. Andere mooie stranden voor tijdens je vakantie zijn Agios Ioannis, Platy, Amothines, Chavouli, Keros en Nea Madyos.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders