Vakantie op Karpathos

Karpathos is een langgerekt eiland in het uiterste zuidwesten van Griekenland. Karpathos maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos. Nabijgelegen eilanden zijn Kreta, Rhodos, Simi, Tilos, Kasos en Santorini. De natuur op het eiland is betoverend: witte zandstranden, groene, glooiende heuvels en weelderig begroeide rotsen omgeven je tijdens je vakantie. Ook is het eiland nog niet door het grote publiek ontdekt, waardoor je ongestoord van de pure natuur kunt genieten. Door de rust en natuur raakt een vakantie op Karpathos steeds meer in trek. Lees hier meer over wat er in Karpathos valt te ontdekken!

Vakantie op Karpathos boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Karpathos

Wie tijdens een vakantie helemaal tot rust wil komen, zit op Karpathos goed. Dit relatief grote, langgerekte eiland is nog niet door de toeristenmassa ontdekt en daardoor nog erg authentiek. Op Karpathos maak je kennis met het traditionele leven van de Grieken. In veel dorpjes wordt nog steeds geleefd zoals honderden jaren geleden en lopen de bewoners nog steeds in klederdracht. In deze dorpen zijn de bewoners trots op hun tradities en op de manier waarop ze leven. Oude mannetjes op bankjes, handwerkende vrouwen en winkeltjes vol zelfgemaakte producten zijn in de dorpen van Karpathos onderdeel van het straatbeeld.

Dat Karpathos veel overheersers heeft gekend, is nog steeds goed te zien tijdens een vakantie. Veel bezienswaardigheden zoals kerken zijn door overheersende volken gebouwd en nog steeds te bewonderen. Onder andere de Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen, de Johannieterorde en de Venetianen heersten over Karpathos. Ook hadden de eilandbewoners veel last van piraten, die het eiland regelmatig aanvielen. Vooral bewoners van dorpjes aan de kust leefden in grote angst voor de piratenaanvallen. Daarom werden er moeilijk vindbare dorpjes gebouwd in de bergen, die vandaag de dag nog steeds bewoond zijn.

Steden

Vakantie op Karpathos, PigadiaDe hoofdstad van Karpathos is Karpathos Stad, dat door de locals meestal Pigadia wordt genoemd. Pigadia ligt aan de oostkust van het eiland in een mooie baai. In Pigadia zijn veel bezienswaardigheden, waaronder de leuke huisjes en gezellige straatjes. De stad is enorm kleurrijk: rode daken, blauwe luikjes, gele scootertjes en rode muren wisselen elkaar af in het dynamische stadje. De meeste huizen zijn in vrolijke kleuren geverfd en steken prachtig af bij het turquoise water van de haven. Mooie bezienswaardigheden in Pigadia zijn de kerken op de rotsen, het Akropolis en de Grot van Poseidon, die iets buiten de stad ligt.

Naast Pigadia zijn er nog meer gezellige dorpjes te bezoeken tijdens een vakantie op Karpathos. Een must-see is het sfeervolle Menetes. In Menetes, dat op bijna 400 meter hoogte ligt, vind je prachtig witte huisjes die liggen te blinken in de zon. Menetes werd al in de Middeleeuwen bewoond en is het thuis van de prachtige kerk Kimissi tis Theotokou. In Arkasa kunnen liefhebbers van cultuur en geschiedenis hun hart ophalen: hier liggen de resten van een bijzondere kerk uit de 5e eeuw. Een bezoek aan Olympos mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie. In dit traditionele dorp lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude molentjes, bewoners in klederdracht en het haast vergeten dialect geven een beeld van het leven in Olympos. Niet voor niets staat dit bijzondere dorpje op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie nog meer stadjes op Karpathos wil bezoeken, moet zeker Othos, Diafani en Volada niet overslaan.

vakantie Karpathos

Sunweb Zomer

Geniet van de vrijwel verlaten stranden, typische bergdorpjes en een unieke natuur tijdens een vakantie op Karpathos. Boek eenvoudig jouw ideale vakantie bij Sunweb, kies voor een last-minute, een all inclusive of stel zelf je vakantie samen!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Karpathos is er veel te zien en te ondernemen. Oude kerkjes, gezellige steden en heerlijke stranden wachten om ontdekt te worden! Bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je vakantie zijn:

  • Kimisis tis Theotokou
    Een van de mooiste bezienswaardigheden op Karpathos is de Kimisis tis Theotokou. Deze zeer oude kerk staat in Menetes, een dorpje ten zuidwesten van Pigadia. De Kimisis tis Theotokou is gebouwd in de 19e eeuw ter verering van de Heilige Maria. In de kerk staat een beeld van Maria, dat nog ouder is dan het kerkje zelf. Ieder jaar worden er bij het kerkje feesten gehouden ter ere van de heiligen. In Menetes staan meerdere kerkjes, als je tijd over hebt na het bezoeken van de Kimisis tis Theotokou zijn ook die de moeite waard.
  • Saria
    Voor de kust van het meest noordelijke puntje van Karpathos ligt het eilandje Saria. Tijdens je vakantie op Karpathos mag je een bezoek aan dit onbewoonde eilandje zeker niet overslaan. Met de boot kun je vanuit de haventjes op het eiland naar Saria varen. Saria is een paradijs voor wandelliefhebbers. Uitdagende wandelpaden, rotsige hellingen en mooie ruïnes zorgen samen voor een onvergetelijke dag. Het hoog gelegen kerkje Agios Zacharias is een must-see wanneer je op Saria bent.

Stranden

Stranden op KarpathosTijdens een vakantie op Karpathos mag een dagje strand natuurlijk niet ontbreken. Op Karpathos vind je schitterende stranden, sommigen worden zelfs bij de mooiste van heel Griekenland gerekend! Tot de absolute top van stranden op Karpathos behoren Achata Beach, Apella Beach, Lefkos, Kyra Panagia, Arkassa, Kipos en Amopi Beach. Het witte zand, turquoise water en de bergen op de achtergrond schilderen voor je ogen een prachtig plaatje. Verder zijn de stranden Finiki, Makriyialos, Diakofti, Michaliou, Agia Irini en Agios Nikolaos de moeite meer dan waard. Liefhebbers van watersporten moeten zeker eens een dagje naar Afiartis Beach gaan. Hier zijn surfscholen en worden regelmatig surfwedstrijden gehouden.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders