Vakantie op Poros

Het altijd zonnige eiland Poros staat bekend om haar witte zandstranden, weelderige natuur en eeuwenoude bezienswaardigheden. Poros maakt deel uit van de Saronische eilanden en ligt vlak voor de kust van het Griekse vasteland, bij het district Peloponnesos. Vlakbij liggen de eilanden Aegina, Methana, Hydra en Salamis. Poros is niet erg groot vergeleken bij andere eilanden in de omgeving en heeft slechts 5.000 vaste inwoners. Hierdoor kun je tijdens een vakantie op Poros ongestoord ontspannen en genieten van de rust. Het eiland Poros bestaat uit twee kleinere eilanden, die via een brug met elkaar verbonden zijn. Al eeuwenlang betovert Poros bezoekers met haar schilderachtige dorpjes, wuivende bomen en groene heuvels. Lees hier wat er te ontdekken valt tijdens een vakantie op Poros!

Vakantie op Poros boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Poros

Door de combinatie van ongerepte natuur, gezellige steden en overblijfselen uit een rijk verleden is een vakantie op Poros erg veelzijdig. Het eiland is al sinds de Bronstijd bewoond, waardoor de grond een schat aan historische bronnen bevat. De oude tempels, torens en kloosters zijn een must-visit voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Ook natuurliefhebbers kunnen tijdens een vakantie op Poros hun geluk niet op. Eeuwenoude, schaduwrijke bossen met dennenbomen, olijfbomen, citroenbomen en cactusvijgenbomen bedekken het eiland met een groene waas. Het heuvelachtige eiland heeft stranden, rotspartijen en stille natuurgebieden in overvloed.

Poros stad

Poros is opgedeeld in twee kleinere eilanden: Sferia en Kalavria. Sferia is het kleinste eiland en is van vulkanische oorsprong. Op Sferia ligt het grootste gedeelte van Poros Stad, de hoofdstad van het eiland. Kalavria, dat ‘aangename wind’ betekent,  is een stuk groter en veel vruchtbaarder. Pijnbomen en olijfbomen zorgen hier voor uitgestrekte, verkoelende bossen. Planten en bloemen geven het landschap van Kalavria heerlijke geuren en kleuren: voor wandelaars een waar paradijs. Vanaf de toppen van de heuvels heb je een schitterend uitzicht over de glinsterende oceaan en de nabijgelegen eilanden.

Steden

De hoofdstad van Poros is Poros Stad, gelegen in het zuiden op Sferia. De kleurrijke huisjes, drukke winkeltjes en vrolijke sfeer maken Poros Stad erg leuk om te bezoeken. De bekende klokkentoren, die uitkijkt over de stad, is zeker een bezoekje waard. Ook de bedrijvige haven met haar dobberende en zeilende bootjes is erg geliefd. Vanaf hier heb je ook nog een prachtig uitzicht op Poros Stad en de zee. De fotogenieke stad is op een heuvel gebouwd, waardoor je overal ver over de groene omgeving kunt kijken. De gezellige, smalle straatjes, de indrukwekkende gebouwen en fleurig geverfde huisjes maken Poros Stad tot een droombestemming.

Poros Stad is de enige grote stad op het eiland. De rest van de bevolking woont in kleine dorpjes, vaak omgeven door de groene bossen of direct aan de mooie zandstranden. Deze dorpjes zijn erg geschikt als uitvalsbasis voor een wandel- of zonvakantie, aangezien je niet ver hoeft te lopen voor mooie natuurgebieden. Gezellige badplaatsen zijn onder andere Vagionia met een heerlijk strand en Askeli, met prachtige natuur en een pittoresk kerkje.

poros vakantie

Sunweb

Ontdek de rijke historie, bezoek de gezellige stadjes en wandel door de ongerepte natuur. Of geniet op één van de prachtige stranden. Een vakantie op Poros heeft het allemaal. Boek jouw ideale vakantie bij Sunweb!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Poros is er, ondanks de kleine omvang, veel te zien en te ontdekken. Resten uit een ver verleden, prachtige architectuur en de groene omgeving maken dit eiland de moeite waard. Tijdens je vakantie op Poros mag je het volgende niet missen:

 • De klokkentoren
  vakantie porosIn het centrum van Poros Stad staat de bekende klokkentoren. De klokkentoren staat op een hoge rots, dit is het hoogste punt van de stad. De rots naar de toren kan beklommen worden en beloont de aangekomen bezoekers met een schitterend uitzicht. Omgeven door groene bomen, rode daken en ruige rotspartijen oogt de klokkentoren als een kroon op de stad.
 • Tempel van Poseidon
  Op korte afstand van Poros Stad ligt de eeuwenoude Tempel van Poseidon. Deze tempel is waarschijnlijk in 520 voor Christus gebouwd en is, ondanks de tand des tijds, nog altijd indrukwekkend. De Tempel van Poseidon bestaat uit een groot aantal pilaren die een beeld geven van de enorme omvang van het bouwwerk. Volgens de legenden heeft de beroemde Griekse redenaar en politicus Demosthenes hier door middel van een gifbeker zelfmoord gepleegd toen de stad bezet werd.
 • Daskalio
  Het kleine eilandje Daskalio ligt voor de kust van Poros. Het romantische eilandje bevat slechts een paar bomen, een strandje en een schilderachtig kerkje. Het witte kerkje, dat gewijd is aan de Heilige Maria, lijkt recht uit een sprookjesboek te komen. Geen wonder dat het een geliefde plaats is om te trouwen en te dopen. Een boottochtje naar Daskalio is zeker de moeite waard tijdens een vakantie op Poros!
 • Zoodohou Pigis
  Het klooster van Zoodohou Pigis, dat ‘levensbron’ betekent, ligt ook vlakbij Poros Stad. Zoodohou Pigis wordt ook wel Zoodochos genoemd en ligt op het eiland Kalavria. Het witte klooster ziet er prachtig uit tussen de groene omgeving die het omringt. Witte koepeltjes, boogjes, oude muurschilderingen en balkonnetjes geven Zoodohou Pigis een fotogeniek uiterlijk. Vanaf het hoger gelegen klooster kun je genieten van de frisse zeewind en een adembenemend uitzicht.

Eilandhoppen

natuur poros

Door de strategische ligging van Poros kiezen veel bezoekers voor een actieve manier van reizen: eilandhoppen. Eilandhoppen is het bezoeken van meerdere eilanden tijdens een vakantie, zodat je veel van Griekenland ziet en meemaakt. Vanaf Poros kun je veel andere eilanden en interessante plaatsen verkennen. Zo liggen het vasteland van Griekenland, Piraeus en Athene erg dichtbij. Met een bootje ben je met een paar minuten op het vasteland, vanwaar je de Griekse landschappen verder kunt ontdekken. Ook de eilanden Salamis, Hydra, Dokos, Aegina en Kea liggen dichtbij. Met de meeste plaatsen in de omgeving is een goede veerbootverbinding. Voor meer afgelegen eilanden kun je zelf een bootje huren en op ontdekkingsreis gaan!

Stranden

Een van de mooiste eigenschappen van Poros zijn de prachtige stranden die het eiland rijk is. Dobberende vissersbootjes, sfeervolle restaurantjes en ruisende bomen aan het strand: de omgeving ziet er betoverend uit. De meeste stranden liggen op het groenere eiland Kalavria. Hier kun je meteen genieten van de schaduw die de bossen met zich meebrengen. Bekende stranden op Poros zijn Klein Neorio en Groot Neorio, Askeli Beach en Vagiona Beach. Ook het strandje Limanaki Agapis, wat ‘haventje der liefde’ betekent, is erg mooi. Het strandje is erg romantisch en ligt naast een oud kerkje en kijkt uit op een rotsige kustlijn.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders