Vakantie op Chios

Het bijzondere eiland Chios is door haar prachtige natuur en bezienswaardigheden een geliefde vakantiebestemming. Chios ligt voor de Turkse kust en maakt deel uit van de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden. Vlakbij liggen de eilanden Samos, Ikaria, Mykonos en Lesbos. Het eiland is het grootste van de eilandengroep en het op vijf na grootste van Griekenland. Chios wordt ook wel ‘Mastiekeiland’ genoemd, wat het te danken heeft aan de unieke mastiekstruiken op het eiland. Chios is een eiland vol contrasten. Vruchtbare bossen, groene hellingen, droge vlaktes en woeste rotsen wisselen elkaar af. Het helderblauwe water dat het eiland omgeeft steekt mooi af tegen de sneeuwwitte zandstranden. Ontdek hier meer over een vakantie op Chios!

Vakantie op Chios boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Chios

Chios staat bekend om haar veelzijdige natuur en rijkdom aan lokale specialiteiten. Niet alleen de bekende mastiekstruiken, maar ook andere specialiteiten hebben het eiland bekend gemaakt. Producten zoals de lokale kazen, olijfolie, honing, mandarijnen en citroenen zijn erg populair. Ook staat het eiland bekend om de veelheid aan bloemen, vooral tulpen zijn er in overvloed te vinden. Natuurliefhebbers moeten dit bergachtige eiland in de maanden maart tot en met mei bezoeken: bloemen spreiden dan in hun kleurenpracht uit over het zonnige eiland. De bloemen, rotsformaties, bergen, vruchtbare valleien en brede stranden maken een vakantie op Chios tot een onvergetelijke ervaring.

Chios vakantieNiet alleen de natuur geeft Chios kleur. Huizen versierd met kunstzinnige patronen, balkonnetjes overladen met bloemen en wapperende, kleurrijke parasolletjes geven het eiland een vrolijk aanzien. Ook de bewoners dragen hun steentje bij aan het fleurige imago van hun eiland. Er worden veel feesten gevierd waarbij de straten vollopen met optochten en vrolijke families. Carnaval, Pasen en Kerst zijn een deel van de feesten die hier uitbundig worden gevierd. De vele kerkjes en gezellige steden lenen zich uitstekend als sfeervol toneel voor de jaarlijkse feesten.

Mastiek

Zoals gezegd wordt Chios ook wel het ‘eiland van de mastiek’ genoemd. Dit komt door de vele mastiekstruiken op het eiland, die een bijzonder soort hars uitscheiden. De harswinning is erg winstgevend voor het eiland en wordt al sinds de Middeleeuwen beoefend. De groene harsstruiken scheiden een sterk geurende soort hars af die alleen op Chios voorkomt. Ieder jaar wordt er zo’n 300 ton hars gewonnen. Vroeger, voor de komst van aardolie, werd de hars gebruikt voor verf en schoonheidsproducten. Tegenwoordig wordt de mastiek vooral in kauwgom, snoep en sterke drank verwerkt.

In het zuiden van Chios liggen 20 mastiekdorpen, die ook wel Mastichochoria worden genoemd. Deze dorpen zijn allemaal op dezelfde manier gebouwd, met sterke torens, platte daken en een toren in het centrum van het dorp. Dit diende als bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Bekende mastiekdorpen zijn Mesta (een van de best bewaarde), Pygri (met prachtig gedecoreerde huizen) en Olympoi (met bijzondere grotten). Het mysterie van de hars die alleen op Chios groeit, terwijl de bomen ook op andere eilanden staan, wordt verklaard door een oude legende. Het zou komen door de tranen van de Heilige Isodorus, die door de Romeinen op Chios naar zijn executieplaats werd geleid. De tranen die op de grond vielen groeiden uit tot de mastiekstruiken, die voor Chios onmisbaar zijn geworden.

vakantie Chios

Sunweb

Ontdek zelf de mastiekstruiken en -dorpen op Chios. Boek jouw vakantie op Chios en geniet van de rust op het eiland en alle prachtige bezienswaardigheden en steden.

Steden

De hoofdstad van Chios is Chios Stad, een leuke bezienswaardigheid tijdens je vakantie op Chios. De oude haven is zeker een bezoekje waard en heeft een belangrijke rol gespeeld in de handel en visvaart. De statige huizen in Chios Stad herinneren aan glorieuze tijden vol rijkdom en weelde. Liefhebbers van deze oude architectuur moeten ook zeker eens in Kardamyla kijken, waar nog meer panden zijn te bewonderen. De iconische windmolentjes, de gezellige markt, oude badhuizen en het Byzantijnse Kasteel in Chios Stad mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie op Chios.

Anavatos ChiosNaast Chios Stad zijn er nog meer gezellige steden en dorpjes op het eiland. In Volissos, de vermeende geboorteplaats van Homerus, kun je een schitterend kasteel op een hoge heuvel bewonderen. In Katarraktis kun je genieten van lokale gerechten in de gezellige restaurantjes. In Agia Gala vind je waterbronnen en in Emborios geniet je van de prachtige natuur. In het historische Anavatos ontdek je de bijzondere geschiedenis van Chios en fotogenieke kerkjes. Ook de stadjes Megas Limnionas, Kafas en Vrondados zijn de moeite waard tijdens een vakantie op Chios.

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Chios mag je zeker de vele kloosters op het eiland niet overslaan. De veelal eeuwenoude, rijkelijk versierde bouwwerken zijn een lust voor het oog. Het meest bekende en belangrijkste is het Nea Monis klooster uit 1042. Het heeft prachtige mozaïeken en ziet er indrukwekkend uit. Ook het Katholikon klooster is erg mooi en bezit oude muurschilderingen. Andere oude kloosters zijn het Agios Minas klooster, het Agia Markela klooster en het Tachiarches klooster. Wie meer wil leren over de geschiedenis en cultuur van Chios, kan terecht in de vele musea in Chios Stad. Het Justiniani Museum (kunst), Byzantijns Museum (archeologie), Fillippos Argentis Museum (cultuur) en de Korais Bibliotheek zijn echte aanraders voor tijdens je vakantie.

Stranden

Na een dagje cultuur snuiven of ontdekken is er niets heerlijker dan een duik in de heldere zee en genieten van de zon op het strand. Aan stranden en prachtige baaien is op Chios geen gebrek. Tijdens je vakantie op Chios zijn er tientallen stranden die een ontspannen dagje garanderen. Bekende stranden zijn Karfas, Vrondados en Mavro Volla, het zwarte strand. Ook Megas Limnionas, Emborios, Agia Fontini, Daskalopetra, Agia Irini, Lithi, Trahili Beach en Elinta zijn prachtig. Wat onbekendere maar mooie stranden zijn Kato Phana, Apothika, Vroulindia, Nagos, Vlihada en Magemena.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders