Vakantie op Ikaria

Het bergachtige, groene eiland Ikaria is een waar paradijs voor liefhebbers van natuur en geschiedenis. Ikaria maakt deel uit van de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden en ligt ten westen van het Griekse vasteland. Vlakbij liggen de kust van Turkije en de eilanden Samos, Chios, Leros en Patmos. Met haar witte rotsen, blauwe zee en beboste hellingen lijkt Ikaria recht uit een sprookje te komen. Bezienswaardigheden uit de Oudheid, eeuwenoude heetwaterbronnen en bosrijke gebieden maken een vakantie op Ikaria er een om nooit te vergeten. Lees hier meer over Ikaria!

Vakantie op Ikaria boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Ikaria

Zoals meer eilanden in de omgeving heeft Ikaria een veelbewogen geschiedenis. Perzen, Romeinen, Byzantijnen, ridders en Ottomanen hebben op het eiland hun sporen achtergelaten. Het eiland heeft door haar verleden en afgelegen liggen een eigen, unieke cultuur en verschilt daarin van de andere Griekse eilanden. Mede door de lastige bereikbaarheid is het eiland nog niet helemaal door toeristen ontdekt en kun je op stille plekjes genieten van de overweldigende natuur. De bijzondere levensstijl zorgt ervoor dat Ikaria één van de Blue Zones is: een plek waar een groot aantal inwoners ouder dan 100 jaar wordt. Het vele wandelen, de lokale groenten, de hechte gemeenschap en het nuttigen van wijn dragen bij aan de uitzonderlijk hoge leeftijden.

Natuur

natuur IkariaRiviertjes, bergen, heetwaterbronnen, ravijnen en groene hellingen geven het afwisselende landschap van Ikaria vorm. Het groene eiland heeft prachtige natuurgebieden die een vakantie op Ikaria compleet maken. Wandelen in de schaduwrijke bossen of toeren langs watervallen en weelderige valleien: op Ikaria kan het allemaal. De berg Atheros van 1307 meter scheidt samen met de Ammoudia van 913 meter het noorden van het zuiden. In het noorden en midden vind je veel groene gebieden, waaronder het prehistorische bos Randi en het berggebied Raches met veel bergdorpjes.

Overal tussen het groen verscholen liggen dorpjes en kloosters die zeker een bezoekje waard zijn. Vanwege de vele aanvallen van piraten vroeger zijn veel dorpjes op veilige, moeilijk bereikbare plekken gebouwd. Verder zie je tijdens je vakantie op Ikaria veel dennenbossen, pijnboombossen, olijfbomen, bijenkorven en wijngaarden. De beroemde rode wijn van Ikaria is zeer bekend en werd al in de Oudheid door Homerus bezongen.

Steden

De hoofdstad van het eiland is Agios Kirikos, dat op het oosten van het eiland ligt. De typisch Griekse, witte huisjes zijn tegen een berghelling gebouwd en kijken neer op de levendige haven, waar bootjes dobberen op het blauwe water. Deze haven en het Archeologisch Museum, met vondsten van opgravingen en van de zeebodem, zijn zeker de moeite waard tijdens je vakantie op Ikaria. Ook de prachtige kerken, zoals de Agios Kirikos, zijn echte must-sees. Ook in het stadje Evdilos is een gezellige haven te vinden, omgeven door mooie huisjes.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders

Andere leuke plaatsen op Ikaria zijn Armenistis, een handige uitvalsplaats, en Rachas, waar niemand een klok gebruikt. In Drakano vind je resten van een hoge toren en een oud kasteel, in Karavostamo schaduwrijke platanen en een sfeervol haventje. Bij Nas, Gialiskari, Mesakti en Avlaki vind je prachtige stranden.

Bezienswaardigheden

Naast gezellige steden, weelderige natuurgebieden en de Griekse gastvrijheid heeft een vakantie op Ikaria nog meer te bieden. De mooiste bezienswaardigheden tijdens je vakantie zijn:

 • Heetwaterbronnen
  Ikaria staat bekend om haar vele natuurlijke thermen, waarvan sommige zelfs een gezonde dosis radioactiviteit bevatten. Vooral bij het plaatsje Therma zijn veel bronnen te vinden, waar mensen komen voor huidklachten, wellness en ontspanning. Een bad in een van deze geneeskrachtige heetwaterbronnen maakt je vakantie op Ikaria compleet!
 • Kloosters
  vakantie IkariaOp Ikaria zijn vele resten uit het verleden te bewonderen, zo ook prachtige kloosters. Overal op het eiland staan deze, soms eeuwenoude, bouwwerken verspreid. Het klooster Moni Theoktistis wordt tot de mooiste van heel het eiland gerekend. Ook de kloosters Moni Monte, Mavrianou en het Heilige Evangelismos bij Lefkada zijn de moeite waard. Ze steken met hun witte muren schitterend af tegen het groene landschap en kijken uit over de helderblauwe zee.
 • Ruïnes
  Sporen uit het rijke verleden van Ikaria zijn vandaag de dag nog te bewonderen. Zo zijn de resten van de Artemis tempel bij Nas en de overblijfselen van Oinoe bij Kambos echte aanraders. Bij Kambos is ook een interessant museum ingericht, het Archeologisch Museum van Kambos. Hier zijn gebruiksvoorwerpen, wapens en beelden uit het verre verleden te bewonderen. Ook de resten van de Tempel van Faros zijn een bezoekje waard. Deze tempel was waarschijnlijk opgericht ter ere van Dionysus.
 • Kasteel van Koskinas
  Op een uitstekende rotspunt ligt het indrukwekkende Kasteel van Koskinas, dat statig uitkijkt over de beboste valleien aan de voet van de Mount Koskinas. Het fort is gebouwd in de 10e eeuw en was niet te veroveren, totdat het door verraad werd ingenomen door piraten. Een smal paadje leidt tot de top van Koskinas en beloont de klim met onvergetelijke uitzichten over het eiland.

Stranden

Na een dag vol nieuwe indrukken is niets fijner dan een strandwandeling aan zee of ongestoord genieten van de zon. Tijdens je vakantie op Ikaria heb je aan stranden geen gebrek. Overal langs de kust zijn prachtige kiezelstranden en zandstranden te vinden met helder water. Mooie stranden op het eiland zijn Nas, Armenistis, Seychelles, Agios Georgios Beach en Avlaki. Ook Mesakti, Fanari, Livadi, Xilosirti zijn geschikt voor een heerlijk dagje strand, net als Gialiskari, Anemomilos en Faros.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders