Vakantie op Kos

Het groene, zonnige eiland Kos, gelegen in het oosten van Griekenland, is een geliefde vakantiebestemming. Kos maakt deel uit van de Dodekanesos, een eilandengroep in de Egeïsche Zee bij Turkije. In tegenstelling tot de rest van de Dodekanesos is Kos relatief vlak, mede daarom is het uitgegroeid tot een waar fietseiland. Het eiland staat bekend om haar prachtige fietsroutes, bruisende uitgaansleven en bloeiende beschavingen uit het verleden. Kos neemt je mee in een sfeervolle mix tussen het moderne en traditionele leven. Ontdek hier wat een vakantie op Kos te bieden heeft!

Ontdek Kos door te gaan eilandhoppen! Vraag een gratis offerte aan

Vakantie op Kos

Vakantie op kosEen belangrijk onderdeel van het huidige Kos is de geschiedenis. Het nu zo rustige eiland is vaak veroverd geweest, onder andere door Turken, Italianen, Romeinen, Johannieter Orde en Doriërs. Overal op Kos zijn resten van deze eeuwenoude beschavingen terug te vinden, veelal in de vorm van ruïnes en opgravingen. Ook zijn er monumenten die herinneren aan de geschiedenis, zoals de Plataan van Hippocrates in Kos Stad. Dat de invloedrijke arts Hippocrates op Kos woonde, is terug te zien aan de vele gedenktekens die Kos rijk is. Liefhebbers van historie zijn tijdens een vakantie op Kos op de juiste plaats: het groene eiland ademt geschiedenis.

Niet alleen geschiedenisreizen, maar ook eilandhoppen en jongerenvakanties zijn geliefde vakantievormen op Kos. Door het bruisende uitgaansleven en de strakblauwe zee weten veel jongeren het eiland te vinden. Met name de plaatsen Kardamena en Kos Stad zijn door hun nachtleven en stranden populair. Natuurliefhebbers kunnen op Kos hun hart ophalen. De groene omgeving, vele bloemen en bergachtige delen zijn een lust voor het oog. Door de vulkanische grond vind je hier warmwaterbronnen, weelderige wijn- en olijfgaarden en Dikeos, met 846 meter het hoogste punt van Kos.

Steden

Tijdens je vakantie op Kos zijn er veel steden en dorpjes die zeer de moeite waard zijn. Bekende plaatsen zijn Kelafos (op het gelijknamige schiereiland), Kardamena, Antimachia, Agios Stefanos en Tigaki. In elk stadje op Kos komt de Griekse, warme sfeer je al tegemoet. De kleurrijke huisjes, vrolijk wapperende luifeltjes en traditionele restaurantjes heten je welkom.

kos vakantie

Sunweb

Maak kennis met één van de meest veelzijdige Griekse eilanden. Prachtige stranden, goede uitgaansgelegenheden en een karakteristieke Griekse cultuur, dat is Kos. Boek jouw ideale vakantie op Kos met Sunweb Zomer.

De hoofdstad Kos Stad is een must-visit tijdens je vakantie op Kos. Ondanks de status als hoofdstad is Kos Stad niet heel groot, maar dat is erg gunstig. Door het beperkte oppervlak en compacte centrum hoef je nooit ver naar bezienswaardigheden te lopen. Hoewel er jaarlijks veel toeristen naar Kos Stad komen, heeft de plaats haar typisch Griekse sfeer behouden. De levendige markten, wuivende palmbomen, pittoreske torentjes en dobberende masten in de haven zorgen voor een echte vakantiesfeer.

Centraal in Kos Stad ligt de gezellige Mandrakihaven, vanwaar bootjes naar de mooiste plaatsen in de buurt varen. De kust van Turkije ligt vlakbij, tijdens je vakantie op Kos kun je dus ook plaatsen in Turkije bezoeken! Aanraders in Kos Stad zijn de kleurrijke wijk Lambi, kerken, het stadsmuseum en de markten. Ook de Johannietersburcht, het Gouverneurspaleis en de opgravingsplaats Asklepieion zijn de moeite waard. ’s Avonds verandert het centrum in een gezellig geheel van heerlijk ruikende restaurantjes, om daarna over te gaan in een bruisend uitgaansleven.

Fietsen op Kos

Fietsliefhebbers kunnen zich op Kos helemaal uitleven. Het eiland staat bekend als fietseiland bij uitstek, mede door de mooie omgeving en het redelijk vlakke terrein. Met name langs de noordkust en oostkust wordt veel gefietst, hier is het vlak en zijn fietspaden aangelegd. Onder het genot van een verkoelend windje fiets je hier langs de mooiste stranden, bloemen en bergen, terwijl je de blauwe zee ziet glinsteren in het zonlicht.

Naar een fiets hoef je tijdens je vakantie op Kos niet lang te zoeken. Er zijn relatief veel verhuurders, maar let wel op het prijs/kwaliteitsverschil! Soms is het beter om voor een duurdere aanbieder te gaan, omdat je dan zekerder bent van een goed onderhouden fiets. Veel verhuurders bieden ook fietsroutes aan, maar zelf een route uitstippelen kan natuurlijk ook.

vakantie kos

Prijsvrij

Ben jij op zoek naar een goedkope vakantie op Kos? Bij Prijsvrij vind je last minute en all inclusive vakanties voor een goede prijs. Bekijk het aanbod en boek jouw ideale vakantie naar Kos!

Bezienswaardigheden

Verspreid over heel Kos zijn de mooiste bezienswaardigheden te vinden. Van eeuwenoude ruïnes tot een tripje naar Turkije: tijdens een vakantie op Kos kan het allemaal. Vervoer naar de bezienswaardigheden kan op vele manieren. Er zijn goed georganiseerde veerbootjes en buslijnen, maar zelf een auto of scooter huren is ook mogelijk. Bezienswaardigheden op Kos die je niet mag missen zijn:

  • Empros Thermé
    Deze warmwaterbronnen liggen ten zuiden van Kos Stad, in het oosten van het eiland. Empros Thermé is gratis toegankelijk en is een gevolg van de vulkanische grond op Kos. Het bronwater is zo’n 40 graden en stroomt via de rotsen naar een aangelegd bassin in de zee. Nadat je gewend bent aan de zwavelgeur kun je genieten van het warme water en het mooie uitzicht.
  • bezienswaardigheden kosJohannietersburcht
    Vanaf de zee zie je de karakteristieke Johannietersburcht, ook wel Neratzia, al liggen. In 1315 nam de Johannieter Orde Kos in beslag en begon met de bouw. Vanaf de burcht heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Wanneer je op de brede muren staat, waan je je even terug in de riddertijd. Vlakbij de Johannietersburcht liggen de Plataan van Hippocrates, de Mandrakihaven en het Gouverneurspaleis.
  • Zia
    Het traditionele bergdorpje Zia ligt op de helling van de Dikeos en is de moeite meer dan waard. Hier ontdek je de Griekse manier van leven in een prachtige omgeving. Ondanks dat het dorpje nogal toeristisch is geworden, krijg je toch een goed beeld van de lokale cultuur. ’s Avonds kun je er heerlijk eten in een van de sfeervolle restaurantjes, terwijl je geniet van de groene natuur en de verre uitzichten.

Zin in een zonovergoten vakantie? Boek een vakantie naar Kos met TUI!

Stranden

Aan mooie stranden heeft het veelzijdige Kos geen gebrek. Met meer dan 100 kilometer kustlijn heb je genoeg keus tijdens je vakantie op Kos. Een groot deel van de stranden op Kos zijn kiezelstranden, maar in het zuiden kom je ook zandstranden tegen. Bekende stranden zijn Lambi Beach, Paradise Beach, Kamila Beach en Golden Beach. Wanneer je liever wat rustigere, onbekende stranden wilt bezoeken kun je gewoon de kustlijn volgen. Tijdens een rondrit kom je veel kleine strandjes tegen waar je kunt genieten van de zon of een verfrissende duik.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders