Vakantie Kreta

Kreta is het grootste eiland van alle Griekse eilanden en wordt ook als eilandengroep gezien, omdat er meerdere kleine eilanden rondom Kreta liggen. Kreta is tevens één van de populairste vakantiebestemmingen. Het is een veelzijdig eiland met heerlijke stranden, schilderachtige en pittoreske dropjes en bruisende steden boordevol prachtige bezienswaardigheden. Op deze pagina vertellen we je alles over Kreta, de eilanden van Kreta, tips en populaire bestemmingen.

Ontdek het Griekse eiland Kreta: ga eilandhoppen

Eilanden Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Kreta wordt ook als eilandengroep gezien. Er liggen een aantal kleine eilanden rondom Kreta die tot de eilandengroep behoren. De eilanden van Kreta zijn: Chrissi, Dia, Dragonada, Paximadia, Koufonissi, Gavdos en Gavdopoula. Deze eilandjes zijn allemaal erg klein en ook bijna allemaal onbewoond. Ze zijn wel te bezoeken, maar dit wordt vrijwel altijd als dagexcursie gedaan vanaf Kreta. Kreta is een erg groot eiland en is opgedeeld in vier regionale eenheden:

Vakantie Kreta – Chania

vakantie Kreta chaniaChania is de op één na grootste stad van Kreta en ligt aan de noordkust van het eiland. Voorheen van Chania de hoofdstad van het Griekse eiland, maar dat is nu Iraklion. Chania is een populaire vakantiebestemming op Kreta. Het is een levendige en sfeervolle stad. Er is een gezellige haven, sfeervolle en kleine winkelstraatjes en een historisch centrum. De populaire badplaats heeft voor ieder wat wils; culturele bezienswaardigheden, prachtige zandstranden en een gezellig en authentiek centrum.

Vakantie Kreta – Rethymnon

Rethymnon kretaRethymnon is een populaire vakantiebestemming. De schilderachtige plaats in het noorden van Kreta is een heerlijke bestemming voor zowel strandliefhebbers als cultuurliefhebbers. Het historische stadscentrum heeft vele pittoreske straatjes en steegjes met gezellige restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Een vakantie naar Rethymnnon biedt vele culturele bezienswaardigheden, zoals The Venetian Fortezza en het Arkadi klooster. Ook voor strandliefhebbers is een vakantie naar Rethymnon een fijne bestemming. Er zijn verschillende mooie stranden, waaronder Spilies Beach, een mooi strand tussen de rotsen van Rethymnon. Corendon biedt vele vakanties aan naar Rethymnon. Bekijk het aanbod van Corendon.

 

Het onbewoonde eiland Dia

Dia is een onbewoond eiland van Kreta. Dia ligt op 12 kilometer van de kust en is vanaf Chania en Heraklion goed zichtbaar. Vanaf Kreta worden er verschillende bootexcursies aangeboden naar het onbewoonde eiland Dia. Het eiland heeft tal van prachtige baaien met mooie uitzichten. Dia heeft ook een adembenemend snorkelgebied. Rondom het eiland worden regelmatig dolfijnen gespot. Een dagexcursie naar het eiland Dia is zeker de moeite waard tijdens je vakantie op Kreta.

Hoe groot is het eiland Kreta?

Kreta is het grootste eiland, maar hoe groot is het eiland Kreta eigenlijk? Het eiland is ongeveer net zo groot als de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe samen. Het Griekse eiland heeft een kustlijn van ruim 1.000 kilometer en een oppervlakte van 8.336 kilometer, maar op het hele eiland wonen ongeveer 600.000 mensen. Het is dus niet erg dichtbevolkt. In de zomermaanden zijn er zelfs vaak meer toeristen op het eiland dan lokale bewoners! Doordat het eiland zo groot is, is het er in de zomermaanden niet overal druk. De meeste toeristen vind je namelijk aan de noordkust van Kreta. Ben je dus op zoek naar een rustige vakantie op Kreta, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Lees vooral verder!

De kaart van Kreta

 

Vakantie naar Kreta

Kreta is een populaire vakantiebestemming. En dat is niet voor niets. Het veelzijdige eiland heeft voor zowel strandliefhebbers als cultuurliefhebbers van alles te bieden. Populaire vakanties naar Kreta zijn:

All inclusive vakantie – Geniet van heerlijk Grieks eten en tropische cocktails met een all inclusive vakantie op Kreta. Dat wordt echt onbezorgd genieten! Een all inclusive vakantie biedt je de mogelijkheid om de Griekse keuken te leren kennen. Proef Griekse specialiteiten zoals souvlaki of baklava en geniet van een typisch Griekse wijn; retsina. Bekijk het aanbod all inclusive vakanties naar Kreta van Tui. 

Last minute vakantie naar Kreta – Griekenland is een relatief goedkope vakantiebestemming. Wil je echt voordelig op vakantie en kan je niet wachten om te vertrekken? Boek dan een last minute vakantie. TUI vergelijkt vele last minutes, waardoor jij verzekert bent van een voordelige last minute deal naar Kreta. Bekijk het aanbod last minutes van TUI.

Jongerenvakantie – Chersonissos, een drukbezochte badplaats op Kreta, is droombestemming voor jongeren die een vakantie vol zon, zee en feesten willen. Reisorganisaties gespecialiseerd in jongerenreizen, zoals GOGO en Beachmasters bieden vele vakanties aan naar het vakantieoord op Chersonissos.

balos-beach-kreta

Corendon

Corendon staat bekend om goedkope, goede vakanties. Ook een voordelige vakantie naar Kreta boek je dus bij Corendon.

Tips vakantie Kreta

Ga je op vakantie naar het Griekse eiland Kreta? Neem de volgende tips mee.

Tip 1: Wil je tijdens je vakantie lekker naar het strand? Neem dan waterschoentjes mee, zodat je rustig de zee in kan lopen. Op sommige stranden is de zeebodem bedenkt met stenen.

Tip 2: Bestel je een taxi op Kreta? Spreek dan goed een prijs af bij vertrek.

Tip 3: Boek tijdens je vakantie zeker een bootexcursie naar één van de eilanden rondom Kreta, zoals Dia.

Tip 4: Wanneer je naar een toeristische vakantiebestemming wilt, kies dan voor plaats in het noorden van het eiland.

Tip 5: Wil je wat meer van het eiland zien? Huur een auto op Kreta en ontdek de veelzijdigheid van het eiland. Lees meer over een auto huren. 

Boek een last minute vakantie naar het veelzijdige Kreta

Vakantie kreta

Geschiedenis van het eiland Kreta

Kreta heeft een rijke historie, de oudste dateringen zijn uit ongeveer 6.500 v.Chr. Uit Klein-Azië kwamen toen verschillende volken naar het eiland. Deze periode duurde ongeveer tot 3.000 v.Chr en wordt het Neolithicum genoemd. Vanaf ongeveer 3.300 v.Chr. ontwikkelde de Minoïsche beschaving zich en hier is nog van alles van te zien op het eiland Kreta. Er zijn in die periode veel nederzettingen gebouwd en die kun je bewonderen. Daarnaast zijn ook losse gebruiksvoorwerpen, kunst en sieraden te bewonderen in de verschillende archeologische musea. Kreta is lang een zelfstandige staat geweest, pas in 1913 na de twee Balkanoorlogen, werd het eiland opgenomen in het (toen) Koninkrijk Griekenland.

Natuur op het eiland

Naast de interessante geschiedenis van het eiland Kreta, heeft het eiland ook prachtige natuur. Het is zeer bergachtig, met prachtige valleien, diepe kloven, grote olijfvelden en mooie stranden. Het hoogste punt op Kreta is de Ida Psiloritis en is 2.456 meter hoog. In de winter zijn de meeste bergen besneeuwd en in de zomermaanden blijven de toppen vaak wit. Dit zorgt voor een prachtig ogend landschap.

prevelie op kreta

TUI – Discover your smile

Ontdek het prachtige Kreta vanuit de nieuwe TIME TO SMILE appartementen met aandacht voor details van TUI. Dit is een uniek vakantieconcept, ontworpen op basis van specifieke wensen die Nederlanders hebben op vakantie.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders