Vakantie op Nisyros

Het vulkanische eiland Nisyros is door haar unieke bezienswaardigheden en woeste natuur een geliefde vakantiebestemming. Nisyros ligt in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de Dodekanesos. In de buurt liggen de eilanden Tilos, Astypalaia, Kos, Kalymnos en Simi. Nisyros is erg bergachtig en heeft een woest uiterlijk, mede door de vulkaankraters die het eiland op een bijzondere manier sieren. Ondanks dit alles is een vakantie op Nisyros nog niet door het grote publiek ontdekt, waardoor je nog van de authentieke sfeer kan genieten. Lees hier wat je niet mag missen tijdens een vakantie op Nisyros!

Vakantie op Nisyros boeken? Vraag gratis en onafhankelijk reisadvies aan!

Vakantie op Nisyros

Nisyros is al duizenden jaren bewoond en heeft daardoor een rijke geschiedenis. Het eiland werd al genoemd in de Ilias van Homerus en in de Griekse mythologie. Volgens de mythologie zou Nisyros ontstaan zijn door een gevecht tussen de goden en de reuzen. Poseidon achtervolgde de reus Polyvotis naar het eiland Kos, scheurde een deel van het eiland af en gooide het naar de reus. Hierdoor werd de reus verslagen en ontstond Nisyros. Volgens de verhalen zijn de vulkanische explosies die op het eiland voorkwamen de adem van de verslagen reus …

Vandaag de dag staat Nisyros niet meer bekend om dit verhaal, maar om haar heerlijke amandeldrank en de vulkaankrater die hier is te bewonderen. Tijdens een vakantie op Nisyros is er ontzettend veel te zien. Kleine, gezellige dorpen, mooie stranden en eeuwenoude bouwwerken geven het eiland kleur. De kastelen, kloosters, natuur en het heldere, turquoise water maken een bezoek aan Nisyros onvergetelijk.

De vulkaankrater

Een van de mooiste bezienswaardigheden tijdens een vakantie op Nisyros is de gelijknamige vulkaan. De vulkaan bestaat uit meerdere kraters die samen een enorme omvang hebben. De grootste kraters zijn de Polyvotis van 260 meter lang (vernoemd naar de boze reus) en de Stefanos van 30 meter lang. Voor een uitbarsting tijdens je vakantie op Nisyros hoef je niet bang te zijn: de vulkaan ligt op actieve breuklijnen, maar slaapt. De laatste uitbarsting was in 18888, sindsdien zijn er alleen gaten waaruit zwavelachtige rook opstijgt actief. Een wandeling door dit woeste maanlandschap met rookgaten en kraters is een echte aanrader! Vanuit de haven bij Mandraki gaan er bussen naar de vulkaan, waardoor je met een halfuurtje bij je bestemming bent.

Steden

Nisyros vakantieOp Nisyros wonen ongeveer 1000 mensen, verspreid over 4 dorpen. De hoofdstad van het eiland is Mandraki, waar zo’n 650 mensen wonen. Mandraki is dus niet erg groot, maar doet wat schoonheid betreft niet onder voor grote steden. Het witte stadje met kleurrijke luiken en balkonnetjes ligt direct aan zee. Hier vind je dan ook de gelijknamige haven Mandraki, de belangrijkste op het eiland. Op de rotsen aan zee zijn het Johannieter Kasteel en het Spiliani Klooster gebouwd: een must-see tijdens je vakantie op Nisyros. Ook vind je hier Paleo Kastro, de ruïnes van de oude stad. Ook het Volkenkundig Museu en de prachtige straatjes met mozaïeken zijn de moeite waard. Een hoogtepunt is het Dolphin Square, het plein waar kleurrijke mozaïeken van dolfijnen zijn gelegd.

Een ander gezellig dorpje is de badplaats Paloi, waar ongeveer 250 mensen wonen. Paloi, dat ook wel Pali wordt genoemd, ligt aan zee en in de buurt is een geneeskrachtige bron te vinden. In het kleine bergdorpje Emporios wonen nog geen 50 mensen, maar het uitzicht en de huizen zijn er schitterend. Het hoger gelegen dorpje Nikia is het thuis van zo’n 50 inwoners en een van de mooiste kerken in Griekenland: de Eisodion tis Theotokou.

Nisyros Mandraki

Eilandhoppen op maat

Wil jij meerdere eilanden bezoeken tijdens jouw vakantie naar Nisyros? Dan is eilandhoppen de ideale mogelijkheid. Boek eenvoudig een verzorgde reis of kies zelf hoe jouw vakantie er uit moet zien bij Eilandhoppen op maat!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Nisyros is er ontzettend veel te zien, daarom is ten minste één nachtje blijven een echte aanrader. De mooie stadjes, de ruige natuur en het vulkanisme maken Nisyros uniek! Andere mooie bezienswaardigheden op het eiland zijn:

  • Giali
    Voor de kust van Nisyros ligt het kleine eilandje Giali, dat door ongeveer 20 mensen wordt bewoond. Giali staat bekend om haar prachtige stranden en het puimsteen. De verkoop van dit puimsteen heeft het eiland veel rijkdom bezorgd. Er gaan dagelijks bootjes naar Giali die je afzetten op het eiland, waarna je rustig Giali kan gaan ontdekken.
  • Warmwaterbronnen
    Door de vulkanische activiteit op Nisyros zijn er verschillende warmwaterbronnen op het eiland te vinden. Aan deze bronnen worden geneeskrachtige werkingen toegeschreven, met name door de temperatuur en mineralen die veel goed zouden doen. De bekendste warmwaterbronnen op het eiland zijn die bij Pali (Poles), Avlaki en Loutra.
  • Kloosters, kerken en kastelen
    Door de rijke geschiedenis van Nisyros zijn er overal op het eiland prachtige bouwwerken te vinden, vaak van religieuze betekenis. Het Spiliani Klooster en het Johannieter Kasteel in Mandraki zijn prachtig, net als Eisodion tis Theotokou in Nikia. Andere mooie gebouwen zijn het klooster Panagia Kira, het Evagelistria klooster, de kerk Panagia Potamitissa, Panagia Listiriotissa en het middeleeuwse kasteel Pantoniki.
Nisyros Beach

Stranden

Door de vulkanische bodem van Nisyros zijn er geen stranden in overvloed, maar de stranden die er liggen zijn de moeite meer dan waard. Het water rondom Nisyros is erg helder, waardoor je zonnen op het strand prima af kunt wisselen met snorkelen en duiken. Ook zijn watersporten zoals surfen hier erg in trek. Tot de mooiste stranden van Nisyros horen Galiskari Beach, Chochlakia Beach, Paloi, Pachia Ammos, Agia Irini en Agios Savas.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders