Vakantie op Samothraki

Het zonnige eiland Samothraki, ook wel Samothrace genoemd, maakt deel uit van de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden. Het hoort bij de meest noordelijke eilanden van Griekenland en ligt vlak bij de Griekse en Turkse kust. In de nabije omgeving liggen de eilanden Skyros, Limnos, Thasssos, Lesbos en Skopelos. Samothraki is wereldberoemd geworden door de vondst van het beeld Nike, dat vandaag de dag in Parijs is te bewonderen. Niet alleen de vele opgravingen en vondsten op het eiland maken een vakantie op Samothraki de moeite waard. De schitterende natuur, gezellige steden en heerlijke stranden maken Samothraki tot de ideale vakantiebestemming. Lees hier meer over een vakantie op Samothraki!

Vakantie op Samothraki boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Samothraki

Tijdens een vakantie op Samothraki ontdek je de Griekse geschiedenis, de traditionele manier van leven en de schitterende natuur waar het eiland om bekend staat. Het eiland heeft zo’n 3.000 vaste bewoners, die voornamelijk van visserij en toerisme leven. Veel reizigers komen naar Samothraki om te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Het bergachtige eiland is bezaaid met bossen, valleien, meren en watervallen. In de schaduwrijke bossen, waar glasheldere riviertjes stromen, kun je heerlijk wandelen en even bijkomen na een warme dag. Het landschap van Samothraki is erg afwisselend. Van frisgroene valleien tot woeste, met rotsen bezaaide bergen: hier kom je van alles tegen. Verder leven er prachtige dieren op en rond het eiland, zoals dolfijnen en de Caretta Caretta schildpad, die ook bij Zakynthos voorkomt.

Legendes en mystiek zijn onlosmakelijk verbonden met Samothraki. Het eiland word in veel werken uit de Oudheid genoemd en komt in veel verhalen voor. Het werd in die tijd als heilig beschouwd, omdat Poseidon het eiland als troon gebruikte. De hoogste berg van het eiland, de Feggari, werd door Poseidon gebruikt om naar de Oorlog van Troje te kijken. Wanneer je de top van Feggari beklimt met volle maan, zouden daarom al je wensen uitkomen. De vele opgravingen die op het eiland worden gedaan, vertellen nog meer over de rol van Samothraki in de Oudheid. Zo geeft de wereldberoemde Tempel van de Grote Goden aan de noordkust een kijkje in het verleden van Samothraki.

Wandelen en klimmen

vakantie SamothrakiHet bergachtige Samothraki is uitermate geschikt voor een actieve vakantie. Veel wandelaars en klimmers hebben daarom het eiland in hun hart gesloten. De glooiende heuvels bedekt met groene bomen en planten die wuiven door de zachte zeewind, laten je even helemaal tot rust komen. De heldere riviertjes die je voorbij stromen leiden naar klaterende watervallen, waar je na het wandelen kunt genieten van een verfrissende duik. Een vakantie op Samothraki is over het algemeen erg rustig, doordat het eiland nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Hierdoor kun je uren lopen zonder anderen tegen te komen. Wandelaars en klimmers met een goede conditie moeten zeker eens de berg Feggari beklimmen. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het eiland en de oceaan.

Steden

De hoofdstad van Samothraki is Samothraki Stad, maar wordt zoals op veel Griekse eilanden gewoon Chora (stad/dorp) genoemd. Samothraki Stad ligt vlak bij Kamariotissa, de grootste haven van het eiland. Het fotogenieke, stenen plaatsje is een must-see tijdens je vakantie op Samothraki. De witte huisjes met rode daken op de helling van de Saos steken mooi af tegen het groen. De stenen straatjes, gezellige pleintjes en ambachtelijke winkeltjes van de Oude Stad laten je kennismaken met de Griekse manier van leven. Mooie bezienswaardigheden in Samothraki Stad zijn de Kerk van de Hemelvaart, het kasteel en het Volkenkundig Museum. Andere leuke stadjes zijn Therma, waar geneeskrachtige bronnen zijn, en Kamariotissa met de haven. De meeste plaatsen op Samothraki zijn erg klein, maar heel geschikt voor een rustige strandvakantie.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders

Tempel van de Grote Goden

Tijdens een vakantie op Samothraki mag je de wereldberoemde opgravingen van het eiland zeker niet overslaan. De mooiste opgravingen zijn de vinden bij de Tempel van de Grote Goden, in het noorden van het eiland. Hier is het bekende Nike beeld gevonden, dat nu in het Louvre in Parijs staat. Het tempelcomplex concentreert zich rond 3 grote pleinen, waar je komt door de Poort van Ptolemaeus II. Een van de eerste bouwwerken dat hier opvalt is Arsinoéion Rotunda, een soort rond plein. Het is de grootste overdekte, ronde ruimte in de Griekse gesch

iedenis en diende waarschijnlijk om te offeren of mensen te ontvangen. Andere indrukwekkende gebouwen bij de Tempel van de Grote Goden zijn Temenos, waarop danseressen zijn afgebeeld, het Miletean en het Anaktoron. In het Néôrion (het zeemonument) werd een schip op marmeren ondersteuning tentoongesteld. Het belangrijkste gebouw is het Épopteion, ook bekend als Hiéron. Het Hiéron is te herkennen aan de enorme pilaren en was gezien zijn uitstraling waarschijnlijk bestemd voor een zeer belangrijk persoon.

Overige bezienswaardigheden

Wie tijdens een vakantie op Samothraki na het bezoeken van de Tempel van de Grote Goden en Samothraki Stad nog tijd over heeft, moet zeker de volgende bezienswaardigheden bezoeken:

  • Watervallen
    watervallen samothrakiVerspreid over het eiland zijn prachtige watervallen te ontdekken. Het koele, glasheldere water stort zich op een indrukwekkende manier van de rotsen, om vervolgens via riviertjes het eiland van water te voorzien. Mooie watervallen op Samothraki zijn Kremasta Nera, Fonias en Gra Vathra. Een must-see tijdens de vakantie!
  • Alexandropouli
    Op het Griekse vasteland ligt de prachtige stad Alexandropouli. Deze sfeervolle havenstad heeft de perfecte mix tussen oud en modern, dat is onder andere te zien aan de architectuur. In het museum van Alexandropouli leer je meer over de Griekse tradities en cultuur, terwijl je in de haven kunt genieten van mooie uitzichten en gezellige restaurantjes. Vanuit Kamariotissa is er een goede bootverbinding naar Alexandropouli. Ook gaan vanuit hier bootjes naar omliggende eilanden zoals Thassos en Lesbos.

Stranden

Een vakantie op Samothraki is niet alleen geliefd vanwege haar rijke geschiedenis, maar ook vanwege de witte zandstranden. De witte pareltjes worden omgeven door de blauwe zee en de groene, schaduwrijke bossen die tot aan het strand doorlopen. Bekende stranden zijn Kipos Beach, Therma Beach, Pachia Amos, Kamariotissa, Paleopolis, Lakkoma en Vatos Beach. Bij de meeste stranden zijn gezellige badplaatsjes, waar je even kunt rondslenteren of zonnen op een van de terrasjes.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders