Eten in Griekenland

Wanneer je verschillende eilanden bezoekt tijdens je vakantie in Griekenland zal je ontdekken dat bijna ieder eiland wel een eigen specialiteit heeft. Een ding dat wel overeenkomt op alle menu kaarten is de olijfolie. In Griekenland wordt per persoon meer olijfolie genuttigd dan waar ook ter wereld. Daarnaast zijn olijfolie en olijven erg belangrijke exportproducten. Naast de olijfolie worden de meeste gerechten in Griekenland op smaak gebracht met heerlijke kruiden. Lees hier alles wat je moet weten over Grieks eten; gewoontes en typische Griekse specialiteiten.

Op vakantie naar de Griekse eilanden? Vraag een gratis offerte aan om te gaan eilandhoppen!

Griekse eetgewoonten

Eten in Griekenland is een belangrijk onderdeel van de dag voor de Grieken, ze nemen hier dan ook goed te tijd voor. Behalve voor het ontbijt, dit vinden ze wat minder belangrijk en vaak wordt er niet thuis ontbeten, maar onderweg naar het werk iets gehaald. De andere twee maaltijden, lunch en diner, zijn volgende de Griekse eetgewoonten vaak warme maaltijden. En ze geven de voorkeur om dit met veel mensen te nuttigen. De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en ’s avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open.

eten in griekenlandDe Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak. Het is gebruikelijk om voor een taverne te gaan, er worden dan veel verschillende gerechten besteld en die worden midden op tafel gezet. Iedereen kan dan pakken wat hij/zij lekker vindt. Een andere eetgewoonte van de Grieken is dat ze geen voorgerecht nemen, maar gewoon een gerecht zodra het klaar is op tafel zetten. Ga je alleen eten in een restaurant? Laat dit dan even weten, want hoogstwaarschijnlijk wachten de obers totdat er meer mensen aansluiten. Het is namelijk een eetgewoonte in Griekenland om met veel mensen te eten. Wanneer er thuis wordt gegeten, wordt er voor veel mensen gekookt en vaak blijft er veel bezoek eten.

De Griekse eetgewoonten zijn dus wat anders dan in Nederland, maar laat je tijdens een culinaire vakantie in Griekenland verrassen door al het heerlijke eten en de eetgewoonten.

Uit eten in Griekenland

Zoals al benoemd eten de meeste Grieken zelf pas rond 21.00 uur, maar gaan de meeste restaurants al wel eerder open voor toeristen. Op de toeristische plekken zijn vaak veel restaurants te vinden die naast typisch Grieks eten ook veel Europese gerechten serveren, maar voor een echte Griekse ervaring kun je het beste een stukje van de toeristische plekken aflopen. In de kleine straatjes vind je de meeste gezelligste Griekse restaurantjes. Geniet van het heerlijke Griekse eten, dit kan je doen door zelf uit te kiezen wat je lekker vindt, of laat je verrassen door de kok! Aangezien de Grieken eten belangrijk vinden, zijn er meer dan genoeg restaurantjes te vinden. Uit eten in Griekenland is dus geen enkel probleem.

Kosten eten in Griekenland

Over het algemeen is het eten en drinken in Griekenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je uit eten gaat in Griekenland kan dit dus ook vaak erg goedkoop. Let wel op dat de kosten bij de meest toeristische plekken vaak wat hoger liggen dan op wat rustigere locaties. Wil je de kosten voor het eten wat lager houden, zoek dan de lokale restaurantjes op. Hier kan je echt typisch Grieks eten krijgen en de kosten zijn lager dan op toeristische plekken. Ook het eten in de supermarkten is goedkoper in Griekenland dan in Nederland.

griekse salade eten in griekenland

Culinaire vakantie

Wil jij tijdens je vakantie een culinaire ontdekkingstocht maken? Het eten in Griekenland helemaal zelf ontdekken? Bekijk dan het vakantieaanbod van Eliza was here, ze heeft verschillende culinaire adressen in haar aanbod.

Typisch Grieks eten

De meeste Griekse eilanden eigen specialiteiten als het om eten gaat, maar op de meeste eilanden vind je ook gerechten die typisch Grieks eten zijn. We zetten een aantal specialiteiten die typisch Griekse eten zijn op een rij.

  • grieks etenTzatziki – een heerlijke dipsaus gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook, dille, olijfolie en citroen. Heerlijk bij je vlees of pita.
  • Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika.
  • Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
  • Souvlaki – Souvlaki is een typische Griekse specialiteit en ook populair onder toeristen. Met deze specialiteit worden twee dingen bedoeld: de vleesspies met kruiden of een pita met gyros, patat, tomaat, uien en tzatziki.
  • Keftedes – Griekse gehaktballetjes met speciale kruiden. Lekker in tomatensaus of met tzatziki.
  • Spanakopita – een knapperig, hartig voorgerechtje dat bestaat uit fetakaas, spinazie en filodeeg.

Dit typisch Grieks eten zal niet op alle eilanden hetzelfde zijn, waarschijnlijk zullen veel koks hun eigen draai er aan geven. Maar de essentie van de gerechten zijn wel hetzelfde.

Griekse dranken

Naast typisch Grieks eten zijn er ook een aantal typische dranken die veel worden gedronken in Griekenland. Allereerst de frappé, dit is een ijskoffie met een grote schuimlaag. Traditioneel is dit met melk en erg zoet, maar tegenwoordig zijn er ook veel varianten mogelijk. Vooral in de zomermaanden is dit het populairste drankje. frappe griekenlandEen van de bekendste alcoholische dranken van Griekenland is ouzo, dit smaakt sterk naar anijs en zoethout en heeft een alcoholpercentage van 40-45%. Een ander bekend alcoholisch drankje is raki, dit heeft veel weg van ouzo en wordt voornamelijk gedronken op Kreta. Het meest bekende bier in Griekenland is Mythos, maar ook Fix en Alpha worden veel gedronken.

Griekenland staat bekend om de vele soorten wijnen, de bekendste wijn is Retsina. Dit is een witte wijn. Per streek zijn er vaak streekwijnen. Verder wordt er gedurende de dag veel water gedronken, dit kun je als Nederlander beter niet uit de kraan drinken, maar er wordt bijna op iedere straathoek wel water verkocht in flessen, hier betaal je vaak niet veel voor. Wanneer je uit eten in Griekenland gaat wordt er ook regelmatig een fles water op tafel gezet.

Geniet van het Griekse eten op de Griekse eilanden tijdens een vakantie

Boek een reis

Gezond eten in Griekenland

Wanneer je lekker op vakantie bent, is het soms lastig om gezond te eten. In Griekenland kan je echter prima gezond eten. De Griekse keuken kenmerkt zich onder andere door olijfolie, groenten, vis en natuurlijk typische Griekse Yoghurt. We zetten een aantal populaire Griekse gerechten op een rij die ook nog eens gezond zijn.

  • Souvlaki, de typische Griekse vleesspies is (relatief) gezond.
  • Tzatziki is ook best gezond, de saus is op basis van Griekse yoghurt.
  • In Griekenland wordt veel vis gegeten, een prima gezonde maaltijd! Psari Plaki is een populaire stoofschotel met vis.
  • Griekse salade bestaat voornamelijk uit groente en Griekse kaas.

Geniet vooral veel van het heerlijke eten en drinken in Griekenland!

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders