Vakantie op Skyros

Tussen het Griekse en Turkse vasteland ligt het kleurrijke eiland Skyros. Het eiland maakt deel uit van de Sporaden, een eilandengroep ten oosten van het Griekse vasteland. In de buurt van Skyros liggen Athene, Skopelos, Skiathos, Lesbos en Chios. Skyros zelf is erg grillig van vorm en heeft daardoor veel mooie baaien waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen. Het eiland staat al eeuwenlang bekend om het ambachtelijke handwerk, veelal in de vorm van keramiek, borduursels en houtsnijwerk. Ook komt Skyros voor in een aantal verhalen van de Griekse mythologie, wat het eiland een bijzondere dimensie geeft. Lees hier meer over wat er allemaal is te ontdekken tijdens een vakantie op Skyros!

Vakantie op Skyros boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Skyros

Het eiland Skyros bestaat uit een noordelijk en zuidelijk gedeelte. Het noorden is erg vruchtbaar en is bedekt met bossen vol dennenbomen, pijnbomen, olijfbomen, ceders en amandelbomen. Het is heerlijk om tijdens een fiets- of wandeltocht de groene omgeving te verkennen. Wie weet kom je onderweg nog de Skyraanse pony tegen, een soort dwergpaard. De Skyraanse pony is een bijzonder kleine diersoort die hier nog in het wild leeft. Ze worden beschermd door de bewoners van het eiland, omdat het aantal steeds verder afneemt. Het zuidelijke gedeelte is wat woester, met bergen en wat minder begroeiing. Hier vind je de Kochillas, met 792 meter de hoogste berg van Skyros.

vakantie SkyrosOveral waar je op Skyros bent, kom je grote kuddes schapen, geiten en ander vee tegen. Ze vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van Skyros. Wie tijdens een vakantie wil genieten van de Griekse manier van leven en de typische gastvrijheid, moet dus zeker een vakantie naar het niet toeristische Skyros overwegen. De vele feesten op Skyros, zoals Pasen, Carnaval en herdenkingen voor heiligen, laten je kennismaken met het échte Griekenland. Ook de schitterende natuur en architectuur maken een vakantie op Skyros de moeite waard. De dobberende bootjes, witte huisjes en het helderblauwe water geven het eiland een betoverende uitstraling.

Steden

De hoofdstad van Skyros is het kleine Skyros Stad, dat aan de oostkust van het eiland ligt. Skyros Stad is gebouwd tegen een berg, waardoor je vanuit hier een prachtig uitzicht hebt. De groene berg is bezaaid met witte huisjes en draagt als kroon een woeste rots met eeuwenoude bouwwerken: een magisch gezicht. De bouwwerken op de rots zijn het klooster Agios Georgios en een oude vesting uit de Venetiaanse tijd. De typisch vierkante huisjes met kleurrijke daken, smalle straatjes, vele bloemen en levendige pleinen maken Skyros Stad tot een gezellige plaats. De musea, vele kerkjes en het oude centrum moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie op Skyros!

Naast de hoofdstad Skyros Stad zijn er nog meer dorpjes te bezoeken tijdens een vakantie. In Linaria vind je een sfeervolle haven en in Atsitsa een mooi strand met baaien. Ook de badplaatsen Magazia, Molos en Garismata zijn leuk om te bezoeken tijdens een vakantie op Skyros.

Skyros vakantie

Ross Holidays

Ontdek de rijke cultuur van Skyros, wandel of fiets door de prachtige natuur, bezoek de gezellige plaatsjes en rust uit op één van de heerlijke stranden! Boek jouw ideale vakantie op Skyros met Ross Holidays.

Bezienswaardigheden

De gezellige dorpjes, eeuwenoude gebouwen en weelderige natuur zorgen er samen voor dat er altijd wel iets te ontdekken is op Skyros. De volgende bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie:

 • Kerkjes en kloosters
  Overal op Skyros zijn tijdens je vakantie de mooiste kerkjes en kloosters te vinden. Op de top van de rots bij Skyros Stad vind je het prachtige klooster Agios Georgios, maar ook buiten de hoofdstad is er veel te zien. Zo zijn het spierwit gekalkte kerkje Agios Dimitros, het kerkje bij Aspous op de rotsen aan zee, en Agios Panteleimonas tussen de groene bossen echte aanraders.
 • Mouris Farm
  Wie geen Skyraanse pony in het wild is tegengekomen maar er toch graag een wil zien, kan Ktima Mouris bezoeken. Hier leven tientallen kleine Skyraanse pony’s in een beschermde omgeving. Bij de Mouris Farm leer je meer over dit leuke dwergpaardje en kunnen kinderen zelfs op de pony’s rijden! Een bezoek aan deze opvangplaats, die dit bijzondere paardenras wil beschermen, is een leuke ervaring voor jong en oud.
 • Zeegrotten
  strand skyrosOp een aantal plekken langs de kust van Skyros zijn zeegrotten te bewonderen, die met een bootje toegankelijk zijn. De witte rotsen steken prachtig af tegen het turquoise water en leiden je binnen in een magische wereld. Uniek gevormde stalactieten, stalagmieten en steile rotswanden worden beschenen door bundels van zonlicht, die het geheel extra mysterieus doen lijken. De twee bekendste zeegrotten van Skyros zijn Pentekali en Diatrypi.
 • Palamari
  Een must-see tijdens je vakantie op Skyros is de archeologische vindplaats Palamari. Talloze gebruiksvoorwerpen, huizen, verwarmingen, wegen en muren zijn hier opgegraven. De meeste ontdekkingen dateren uit de tijd van 1500 – 1800 voor Christus. Liefhebbers van geschiedenis en archeologie kunnen op deze bijzondere plaats, waar de vondsten ook worden tentoongesteld, zich helemaal uitleven.

Stranden

Na een dagje cultuur snuiven of wandelen door het groene landschap, is even bijkomen op het strand heerlijk. Met ongeveer 130 kilometer kustlijn zijn er tijdens een vakantie op Skyros genoeg stranden om uit te kiezen. De meest bekende stranden zijn Magazia, Molos en Gyrismata. Deze stranden zijn erg geliefd en daardoor ook wat drukker. Wanneer je tijdens je vakantie stille stranden wilt verkennen, doe je er goed aan om de wat onbekendere namen te bezoeken. Meer prachtige stranden zijn Aspous, Kalamitsa, Agios Petros, Palamari, Pefkos, Achilli, Kyra Panagia en Atsitsa.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders