Vakantie op Amorgos

Het langwerpige en smalle Amorgos is het meest oostelijke eiland van de Cycladen. Het ligt vlakbij de eilanden Naxos, Paros, Santorini, Kos, Kalymnos en Leros. Amorgos staat bekend om haar vele kleuren en de prachtige stadjes die er te zien zijn. Het eiland is erg bergachtig en heeft mooie valleien: een paradijs voor wandelliefhebbers. Ook vind je tijdens een vakantie op Amorgos prachtige stranden, azuurblauwe baaien en gezellige restaurantjes waar je kunt genieten van vers gevangen vis met de authentieke drank raki. Lees hier meer over een vakantie op Amorgos!

Vakantie op Amorgos boeken? Vraag gratis en onafhankelijk reisadvies aan!

Vakantie op Amorgos

Amorgos heeft een relatief kleine omvang en telt ongeveer 2.000 inwoners. De inwoners van Amorgos leven voornamelijk van de visserij, het toerisme en de landbouw. Op het kleurrijke eiland kom je de typische bouwstijl van de Cycladen veel tegen: spierwitte huisjes met felblauwe luiken, koepeltjes en balkonnetjes. De bloemenzeeën op straat en de helderblauwe zee op de achtergrond maken het plaatje compleet. Tijdens een vakantie op dit paradijselijke eiland is er veel te ontdekken: van witte zandstranden tot kunstig gebouwde kerken in de rotsen. Ook kun je hier heerlijk eten tijdens je vakantie, aan restaurantjes is geen gebrek. Een echte aanrader is het eten bij een van de havens, waar de verse vis uit de zee zo op je bordje belandt!

Steden

Amorgos StadDe hoofdstad van Amorgos is Amorgos Stad, dat zoals op meer eilanden ook wel Chora (dorp) wordt genoemd. De stralende, witte huizen van Chora doemen op tussen de rotsige, droge omgeving: een prachtig gezicht! Overal zie je witte kerkjes, fotogenieke huisjes en smalle straatjes ingelegd met allerlei mozaïekpatronen. De Cycladische bouwstijl is hier met haar witte huizen en blauwe luiken duidelijk aanwezig. Tijdens een stadswandeling ontdek je de met bloemen versierde straatjes en de idyllische houten stoeltjes op de straten, waar de gastvrije locals genieten van hun vrije tijd. Ook de windmolens en het Venetiaanse kasteel in Amorgos Stad zijn zeker de moeite waard.

Niet alleen de hoofdstad is een must-visit tijdens je vakantie op Amorgos. Ook de wat kleinere plaatsen hebben veel te bieden. Zo is het dorp Langada met haar witte huizen en Cycladische bouwstijl prachtig. Hier vind je ook een witte kerk hoog tegen de rotswand, die je met een witte trap kunt bereiken. In Aigiali vind je een turquoise baai en een gezellig centrum. Vanaf Tholaria in de bergen heb je een prachtig uitzicht. De gebouwen hier zijn prachtig en goed verzorgd. Ook de dorpen Potamos, in de bergen, en Agios Pavlos, aan zee, zijn zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie op Amorgos.

Wandelen op Amorgos

Amorgos is een wandeleiland bij uitstek. De vele bergen en rotsformaties geven het landschap een indrukwekkend uiterlijk en houden het wandelen afwisselend. Tussen de bergen en valleien loop je van het ene kleurrijke dorpje naar het andere. Geen wonder dat wandelen tijdens een vakantie op Amorgos zo populair is! Op het eiland zijn in totaal zeven wandelpaden uitgezet. De route Pan duurt één uur (van Langada naar Krikelos), Fotodotis duurt één uur (van Amorgos Stad naar Katapola), Evangelistria duurt één uur (van Katapola naar Evangelistria), Valsamitis duurt twee uur (van Katapola naar Minoa), Melania duurt twee uur (van Aigiali naar Thoralia), Itonia duurt drie uur (van Lefkes naar Arkesini) en Palia Strata duurt vierenhalf uur (van Amorgos Stad naar Aigiali).

Bezienswaardigheden

Niet alleen de stadjes zijn een bezoekje waard tijdens je vakantie op Amorgos. Het eiland heeft een schat aan culturele en historische rijkdommen, die jong en oud versteld laten staan. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie zijn de volgende bezienswaardigheden:

 • Amorgos kloosterChozoviotissa
  Het klooster van Chozoviotissa is een must-see tijdens je vakantie op Amorgos. Het fotogenieke Chozoviotissa is spierwit en gebouwd tegen een steile rotswand. Het grote bouwwerk kijkt statig uit over zee en de woeste omgeving die aan haar voeten ligt. Ook vanbinnen is het witgekalkte klooster prachtig. Het traditioneel ingerichte Chozoviotissa bevat allerlei schilderijen en herbergt een heilig icoon van Maria. Een aanrader voor tijdens je vakantie!
 • De havens
  Amorgos heeft twee belangrijke havens die de moeite waard zijn tijdens je vakantie. De haven Katapola is het meest bekend en ligt aan de oostkust. De andere haven ligt bij Aigiali in het noorden van Amorgos. Beide havens zijn met hun idyllische, witgekalkte huisjes, restaurantjes en dobberende bootjes onwaarschijnlijk mooi. In Katapola en Aigiali is het altijd gezellig en kun je op de terrasjes genieten van een verkoelend drankje in de warme zon.
 • Paleo Minoa
  Paleo Minoa is een van de drie historische steden die duizenden jaren geleden door de Kretenzers op Amorgos werden gesticht. Minoa ligt op een berg bij de haven van Katapola, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt. In de buurt lag eeuwen geleden de Tempel van Apollo, waar vandaag de dag de kerk Evangelistria op staat. Ook vind je hier de Panagia Katapoliani en wat kleinere kapelletjes.
 • Agia Anna en Agios Georgios
  Aan het Agia Anna strand ligt een prachtig, wit kerkje dat uitkijkt over zee. Het Agia Anna kerkje is te voet te bereiken en steekt prachtig af tegen het helderblauwe water. In de omgeving kun je mooi wandelen en genieten van de verkoelende wind. Agios Georgios Valsamitis is gebouwd op de plek waar een bron lag én een beeld van de heilige Georgios zou zijn gevonden. Het witte, stenen bouwwerk ziet er schitterend uit en wordt sinds een aantal jaren weer door één non bewoond.

Stranden

Amorgos strandenTijdens een vakantie op Amorgos zijn er talloze stranden te ontdekken. De meeste stranden op Amorgos zijn goed te bereiken. Wie stranden wat verder van huis wil bezoeken, kan ook een auto of scooter huren. Op Amorgos zijn er een aantal stranden afgesloten van de buitenwereld, ze zijn door hun ligging alleen per boot te bereiken. Deze stranden zijn vaak wat rustiger en hebben alles in huis voor een dagje ongestoord zonnen. Tot de mooiste stranden op Amorgos behoren Aigiali Beach en Agia Anna, waar het witte kerkje staat. Ook Maltezi, Gramavoussa, Mouros Beach, Katapola, Nikouria Beach, Levrossos Beach en Kalotaritissa Beach zijn prachtig!

photo by: limitsios

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders