Vakantie op Astypalaia

Het schitterende eiland Astypalaia ligt in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos. In de buurt liggen de Griekse eilanden Tilos, Nisyros, Kalymnos, Leros en Amorgos. Astypalaia lijkt uit twee eilanden te bestaan, die door middel van een smalle landstrook met elkaar verbonden zijn. De twee delen worden Exo Nisi (buiteneiland) en Mesa Nisi (binneneiland) genoemd. Tijdens een vakantie op Astypalaia is er veel te zien. De gezellige hoofdstad, mooie stranden, ruige natuurgebieden en unieke bezienswaardigheden zorgen ervoor dat jong en oud zich eindeloos kunnen vermaken. Lees hier meer over een vakantie op Astypalaia!

Eilandhoppen op Astypalaia? Vraag gratis en onafhankelijk een offerte aan!

Vakantie op Astypalaia

Astypalaia vakantieHet zonnige Astypalaia heeft prachtige natuurgebieden en is authentiek doordat het nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Het eiland is nog écht Grieks, dat is goed te zien aan de tradities die hier in ere worden gehouden, zoals de religieuze feestdagen. Processies, feesten ter ere van Maria en feesten ter ere van andere heiligen worden hier uitbundig gevierd. De Griekse cultuur leeft hier volop, ondanks dat Astypalaia in het verleden veel overheersers heeft gehad. Zo heersten de Byzantijnen, Venetianen, Ottomanen, Italianen en Britten over het eiland, aan sommige bouwwerken en bezienswaardigheden is dat nog terug te zien.

Steden

De hoofdstad van Astypalaia is Chora, gelegen op het meest westelijke deel van het eiland. Witte huisjes die schitteren in het zonlicht, blauwe koepels en met bloemen overdekte straatjes heten je welkom in Chora. De stad is gebouwd op een van de hellingen die het eiland rijk is, helemaal bovenaan de heuvel vind je een oud kasteel dat het plaatje compleet maakt. De blauw met witte bouwstijl van Chora laat het lijken alsof je op een eiland in de Cycladen bent. Een wandeling door de gezellig drukke stad met haar vele terrasjes is een echte aanrader tijdens je vakantie op Astypalaia. De vele bloemen, mooie uitzichten en de oude windmolentjes geven Chora letterlijk kleur. Een kijkje in de haven Pera Gialos en bij het Venetiaanse kasteel Kastro zijn de moeite meer dan waard. Bij het Kastro vind je twee prachtige kerken: Panagia Castro en Agios Giorgios.

Het meeste leven op Astypalaia concentreert zich rond de hoofdstad, maar er zijn ook leuke badplaatsjes te bezoeken tijdens een vakantie. Een mooie stop is het dorpje Maltezana, dat haar naam te danken heeft aan de Maltezer piraten die hier veel kwamen. Het relatief ruige eiland verandert bij Maltezana in een vruchtbaar gebied met wijngaarden, tuinen en veel water. Bij Maltezana moet je zeker de strandjes en de kerk Agia Vervara, met een bijzondere mozaïekvloer, bezoeken. Verder is het dorp Livadi zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie op Astypalaia. Ook hier zijn mooie stranden en wijngaarden te zien en kom je door de stilte helemaal tot rust. De prachtige huisjes in Livadi in combinatie met de vruchtbare omgeving nodigen je uit voor een ontspannen wandeling.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Astypalaia kijk je je ogen uit. De woeste natuurgebieden, hoge rotsen en witte stadjes geven het eiland een schilderachtig uiterlijk. Bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je vakantie zijn:

  • Kerken, kloosters en kastelen
    Op het relatief kleine eiland zijn ontelbaar veel kerken en kloosters te vinden. Een aantal mooie staan in en bij de hoofdstad Chora, zoals Panagia Chora en Agios Giorgios. Ook het Venetiaanse kasteel Kastro in Chora mag je niet missen. Andere prachtige bouwwerken zijn het klooster Flevoriotissa, het klooster Panagia Poulariani, de kerk Sint Anna en de kerk Agia Vervara. Onder de huidige Agia Vervara is een eeuwenoude mozaïekvloer te bewonderen, die bijzonder goed bewaard is gebleven.
  • Vathy
    Een prachtige plaats op Astypalaia is Vathy, dat in het uiterste noorden van het oostelijke eilandgedeelte ligt. Wat zo bijzonder is aan Vathy is de diepe baai met een unieke vorm, waardoor de zee wordt ingesloten. Daardoor lijkt het net of je over een enorm, azuurblauw meer uitkijkt. Een wandeling langs de mooie baai van Vathy is een must, daarna kun je afkoelen in het heerlijke water. Een must-see tijdens je vakantie op Astypalaia!
  • Eilandjes
    Rond Astypalaia liggen veel kleine, veelal onbewoonde eilandjes verspreid. De bekendste eilandjes zijn Kounoupi, Koutsomiti, Chrondro, Agia Kyriaki en Glino ten zuiden van Astypalaia. Andere leuke eilandjes zijn Fokionisia, Pontikousa en Stefania. Vanaf Astypalaia gaan er rondvaartbootjes die langs een aantal van deze eilanden varen. De meeste stoppen op mooie plaatsen waar je kunt snorkelen of genieten van de warme zon.

Wandelen en fietsen

Astypalaia is een wandel- en fietseiland bij uitstek. Ondanks dat het eiland vrij bergachtig is, is wandelen en fietsen zeer populair tijdens een vakantie op Astypalaia. Er zijn mooie paden uitgezet, die je langs indrukwekkende natuurgebieden en bezienswaardigheden leiden. Natuurlijk kun je ook zelf op ontdekkingstocht gaan, wie weet ontdek je een verlaten strand of rustig natuurgebied! Doordat de toeristenmassa’s Astypalaia nog niet hebben ontdekt, kun je hier ongestoord van de natuur genieten. Daarnaast rijden er weinig auto’s op het eiland, veel mensen verplaatsen zich daardoor te voet of op de fiets. Door het gebrek aan auto’s is de natuur op Astypalaia puur en word je niet gestoord door overlast.

Stranden

Stranden AstypalaiaDe stranden op Astypalaia zien er sprookjesachtig uit. Azuurblauw water, fijn, wit zand en indrukwekkende rotsen op de achtergrond zorgen voor een prachtig plaatje. Bekende stranden op het eiland zijn Livadi Beach en Pera Gialos, het stadsstrand bij de hoofdstad Chora. Ook minder bekende stranden zoals Kaminakia, Steno (de smalle zandstrook tussen de twee delen) en Agios Ioannis zijn de moeite meer dan waard. Een aantal meer afgelegen stranden zijn niet te voet bereikbaar, maar moeten met een bootje worden bezocht. Deze stranden zijn vaak heel rustig, zelfs in het hoogseizoen! Het huren van een bootje om een dag van zon, zee en zand te genieten mag dus niet ontbreken op je lijstje.

photo by: Limitsios

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders