Vakantie op Kastelorizo

Het prachtige eiland Kastelorizo is het meest oostelijke eiland van Griekenland en wordt ook wel Megisti (door de Grieken) of Meis (door de Turken) genoemd. Het maakt deel uit van de eilandengroep Dodekanesos en ligt voor de Turkse kust, ver bij de andere Griekse eilanden vandaan. Het dichtst in de buurt liggen de eilanden Rhodos, Ro, Simi, Karpathos en Kasos. Kastelorizo is erg klein en heeft zo’n 300 inwoners. Ondanks de kleine omvang heeft een vakantie op Kastelorizo veel te bieden. Het eiland heeft veel baaien, inhammen en is erg bergachtig. Ook op cultureel gebied is er veel op Kastelorizo te ontdekken. Lees hier meer over een vakantie op Kastelorizo!

Vakantie op Kastelorizo boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Kastelorizo

Kastelorizo heeft haar huidige naam te danken aan het Castello Rosso, het rode kasteel, dat op het eiland staat. Het eiland kent een lange, grotendeels welvarende geschiedenis. Kent een lange, grotendeels welvarende geschiedenis. Het eiland was gekoloniseerd door de Dorische Grieken, die het Megisti (‘grootste’) noemden. Daarna kwam het eiland in handen van Kruisvaarders, Egyptenaren, Venetianen, Italianen, Fransen en Turken. Tijdens de bezetting mocht de bevolking veelal handel blijven drijven, waardoor het eiland welvarend bleef. Dit is nog steeds te zien aan de mooie herenhuizen die op Kastelorizo staan.

KastelorizoEen vakantie op het afgelegen Kastelorizo raakt steeds meer in trek. Veel bezoekers komen voor de rust, de bezienswaardigheden en de bergachtige omgeving. Ook is het eiland bekend geworden door de film Mediterraneo, die hier in 1991 opgenomen werd. Voor liefhebbers van rust, natuur en cultuur is een vakantie op Kastelorizo een echte aanrader. Degenen die op tijdens hun vakantie op een ander Grieks eiland Kastelorizo willen ontdekken, kunnen een dagtocht naar het eiland maken.

Kastelorizo Stad

De hoofdstad en enige plaats op het eiland is Kastelorizo Stad, ook wel Megisti genoemd. Kastelorizo Stad heeft een vliegveld en staat bekend om haar prachtige omgeving. De stad is prachtig gelegen om een ronde baai, waar je vissen in het heldere water ziet zwemmen. De statige huisjes die de heuvels bedekken zijn erg kleurrijk. Blauw, groen, geel, rood: haast alle kleuren kom je tegen op de muren van Kastelorizo Stad. Het is erg levendig, doordat het de enige plaats is op het eiland gebeurt hier alles. Het is er altijd gezellig druk. Een haven vol dobberende bootjes, de fleurig gekleurde huizen en de terrassen vol Grieken, Turken en andere vakantiegangers geven de stad een vrolijk aanzien. Alles ziet er verzorgd uit, waardoor de mooie gebouwen aan het blauwe water nog meer tot hun recht komen.

Tijdens een vakantie op Kastelorizo mag je Megisti Stad zeker niet overslaan. De gastvrije locals en vele bezienswaardigheden maken een bezoek aan de stad onvergetelijk. Een van de mooiste bezienswaardigheden is het fort Castello Rosso, waar Kastelorizo naar vernoemd is. Castello Rosso ligt op de heuvel en is ondanks de vervallen staat nog altijd indrukwekkend. Castello Rosso werd gebouwd uit rode steen door de Venetiaanse Johannieterorde. Verder zijn het Archeologisch Museum, gevestigd in een prachtige moskee, de Lycische Tombe en de Acropolis Paleokastro de moeite meer dan waard.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Kastelorizo is er veel te bewonderen. Eeuwenoude bouwwerken, bijzondere natuurverschijnselen en mooie natuurgebieden wisselen elkaar af. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie is:

  • Fokiali
    Een van de mooiste bezienswaardigheden op Kastelorizo is Fokiali, een enorme zeegrot. Fokiali is ontstaan door erosie van het lijmgesteente op het eiland en is zo’n 75 meter lang! Door de grote afmetingen en mooie stalactieten en stalagmieten wordt de grot tot de mooiste van de Middellandse Zee gerekend. Het blauwe licht, het heldere water en de grillige vormen geven Fokiali een prachtige, mysterieuze uitstraling.
  • Eilandjes
    Voor de kust van Kastelorizo liggen een aantal kleinere, onbewoonde eilandjes. Bekende eilandjes voor de kust zijn Ro met een kasteel, Agios Georgios met een oude kerk, Psoradia en Agrielea. Er gaan bootjes naar de meeste eilandjes in de omgeving, maar je kunt natuurlijk ook zelf een bootje huren. De eilandjes zijn onbewoond en erg rustig, ideaal als je een dagje ongestoord wilt zonnen of wandelen.
  • Kerken en kloosters
    Wie van cultuur en architectuur houdt, kan zich tijdens een vakantie op Kastelorizo helemaal uitleven. Overal op het eiland zijn oude bouwwerken te vinden, waarvan de meeste nog in goede staat zijn. Zo zijn de Sint George van Horafia, de kerk op Agios Georgios en de Kathedraal van Constantijn en Helena zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie.

Stranden

Door haar bergen en rotsachtige kust, zijn er op Kastelorizo geen stranden te vinden. Alleen bij de Baai van Mandraki is een klein strandje te vinden. Dat er geen stranden zijn, wil niet zeggen dat je niet van de zon en zee kunt genieten. Bij de havens en kustlijn zijn veel zonnebedjes te vinden, zodat je comfortabel van de zon kunt genieten. Daarnaast vormt de rotsige kustlijn een soort afdaling naar het water, waardoor deze als het ware als trap dient. Eenmaal in het water kun je genieten van een prachtige, kleurrijke onderwaterwereld. Met een beetje geluk kom je zelfs schildpadden tegen!

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders