Vakantie op Kasos

Kasos is het meest zuidelijke eiland van de eilandengroep de Dodekanesos. Het eiland ligt in de buurt van Kreta, Karpathos, Rhodos, Tilos en Nisyros. Een vakantie op Kasos is heerlijk rustig, doordat het eiland een stuk minder toeristisch is dan de meeste buureilanden. Door haar bergen, stranden en kleurrijke dorpjes is Kasos prachtig om te zien. De grillige kustlijn zorgt voor rustige baaien en verlaten stranden om te ontdekken. Lees hier meer over een vakantie op Kasos in Griekenland!

Vakantie op Kasos boeken? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Vakantie op Kasos

Het eiland Kasos is al duizenden jaren bewoond, dat blijkt uit opgravingen en haar rol in de vroege geschiedenis. Kasos werd al door Homerus genoemd om haar bijdrage in de Trojaanse Oorlog van Griekenland. Het eiland specialiseerde zich in scheepvaart en werd hierdoor erg welvarend. Dat de inwoners van Kasos ooit rijk waren, is nog goed te zien aan de statige stijl van de herenhuizen op het eiland. Deze rijkdom bleef niet onopgemerkt en zoals veel eilanden in de omgeving werd Kasos voor lange tijd door Venetianen en Turken overheerst. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog vochten de Grieken tegen de Turkse bezetting, maar dat kwam de inwoners van Kasos duur te staan. De beledigde Turken (en Egyptenaren) zetten het hele eiland in brand, waardoor bijna alle bewoners omkwamen. Mede hierom is het vandaag de dag niet dichtbevolkt: er wonen zo’n 1000 mensen op Kasos.

Naast een veelbewogen geschiedenis heeft een vakantie op Kasos nog meer te bieden. Het eiland heeft rustige, aride natuurgebieden waar je urenlang kunt wandelen zonder mensen tegen te komen. Kasos is voor een groot deel bergachtig en ruig, dat wordt afgewisseld door witte stranden waar het glasheldere water kalm in de zon ligt te schitteren. Ook kom je hier en daar akkers en kuddes geiten of koeien tegen. De meeste mensen op Kasos leven van de landbouw, veeteelt en visserij. De visgerechten en kaas van Kasos zijn tot in de verre omgeving geliefd. Het soms woest ogende eiland wordt opgefleurd door de vrolijk geverfde (heren)huizen op het eiland. Rode dakjes, lichtblauwe luiken en spierwitte muren geven de dorpjes van Kasos een kleurrijke uitstraling.

Fry op Kasos

De hoofdstad van Kasos is Fry, ook wel geschreven als Fri. Fry ligt aan de schitterende Baai van Bouka en heeft een schilderachtig haventje, waar houten vissersbootjes dobberen in de zon. Van de 1000 inwoners op Kasos wonen er zo’n 500 in Fry, waardoor het eigenlijk meer weg heeft van een dorp. Het gezellige stadje heeft kleurrijke huizen in een mooie stijl, die tegen de achterliggende heuvel zijn gebouwd. In Fry kunnen liefhebbers van restaurants zich helemaal uitleven: je vindt er talloze barretjes, cafés, terrasjes en restaurants. Tijdens een vakantie op Kasos moet je in Fry zeker het haventje, de stranden en de Agios Spyridon kerk bezoeken. Ook het kleine archeologisch museum met o.a. gevonden wapens, munten en kruiken, is de moeite zeker waard.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders

Naast Fry zijn ook de dorpjes Agia Marina, Poli, Panagia en Avanitohori must-sees tijdens je vakantie. In Agia Marina vind je prachtige, traditionele huisjes en in Poli, de oude hoofdstad, geniet je van een betoverend uitzicht. Wie van architectuur houdt mag Panagia zeker niet overslaan. Hier vind je oude kerkjes en bouwwerken, waaronder de Saint Kassiani, en oude herenhuizen. Het mooiste dorp van het eiland is Avanitohori met haar kleurrijke kerken, dierentuintje en oude huizen. De strak geverfde, kleurrijke koepels en poorten geven de al indrukwekkende huizen nog meer aanzien. Aan alles is aandacht besteed, waardoor het dorp een prachtig geheel vormt.

Bezienswaardigheden Kasos

Tijdens een vakantie op Kasos in Griekenland hoef je je geen moment te vervelen. Door de roerige geschiedenis, mooie natuur en gastvrije inwoners is er veel te ontdekken op het eiland. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie zijn deze bezienswaardigheden:

  • De grotten
    Een bijzondere highlight op Kasos zijn de grotten van Sellai en Ellinokamara. Beide grotten zijn relatief groot en zijn door hun stalactieten en stalagmieten erg indrukwekkend. De grotten zijn toegankelijk gemaakt voor publiek, zodat zei veilig te bezoeken zijn. Vroeger dienden de grotten als schuilplaats, onder andere voor Turken en piraten. Vandaag de dag laten ze je kennismaken met het ruwe natuurschoon van Kasos.
  • Kerkjes en kloosters
    Wie van oude bouwwerken en cultureel erfgoed houdt, zit goed tijdens een vakantie op Kasos. Overal op het eiland zijn prachtige kerken en kloosters te bewonderen, vaak zijn ze nog in goede staat. Mooie gebouwen zijn de vele kerkjes in Panagia en de kerk in de rots bij Avanitohori. Verder zijn het klooster Agios Georgios bij Hadies, de kerk Agios Michael en het klooster Agias Mammas zeker een bezoekje waard.
  • Armathia
    Voor de kust van Kasos liggen een aantal kleinere eilanden, waarvan Armathia het bekendste is. Armathia staat bekend om haar mooie natuur en prachtige stranden, die tot de mooiste van Griekenland worden gerekend. Ooit was Armathia bewoond, maar nu staan er alleen nog ruïnes en de kerk. De stranden op Armathia zijn Marmara Beach, Karavostasi Beach en Apopantoula Beach.

Stranden op Kasos

Het gezellige Kasos heeft niet veel stranden, maar de stranden die er liggen zijn rustig en mooi. Doordat het eiland niet door toeristen is overspoeld, zijn de stranden hier niet druk en heb je soms het geluk een heel strand voor jezelf te vinden. De mooiste stranden van Kasos liggen op het eilandje Armathia, dit zijn Marmara Beach, Karavostasi Beach en Apopantoula Beach. Op Kasos zelf zijn Helatros Beach, Emborio, Fry, Fokiokamara Beach, Ammouda Beach en Antiperatos.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders