Vakantie op Andros

Het heuvelachtige eiland Andros ligt in het zuidoosten van Griekenland en maakt deel uit van de Cycladen. In de omgeving van Andros liggen de eilanden Mykonos, Naxos, Paros, Skyros, Siros en Chios. Door de prachtige natuur en vele stranden raakt een vakantie op Andros steeds meer in trek. De grillige kustlijn in combinatie met het helderblauwe water van de Middellandse Zee geven Andros een sprookjesachtig uiterlijk. Wandelen, zwemmen, cultuur snuiven en heerlijk eten: op Andros kan het allemaal. Lees hier meer over een vakantie op dit prachtige eiland!

Vakantie op Andros boeken? Vraag gratis en onafhankelijk reisadvies aan!

Vakantie op Andros

Tijdens een vakantie op Andros kun je genieten van rust en ruimte, doordat het eiland nog niet helemaal door toeristen is ontdekt. Wel komen er veel Grieken vanuit het nabijgelegen vasteland vakantie vieren op Andros. Het eiland telt ongeveer 9.000 inwoners die leven van scheepvaart, landbouw, toerisme en veeteelt. Schapen, geiten, koeien en fruitbomen maken daardoor deel uit van het landschap op Andros. De zee speelt een belangrijke rol in de families op Andros, die vrijwel allemaal vissers en zeelieden in hun midden hebben. Veel feesten en tradities hebben dan ook te maken met de zee en visserij. Verder zijn de inwoners erg gelovig, dat zie je duidelijk terug tijdens een vakantie op Andros. Veel kerkjes, processies en vieringen laten je kennismaken met de godsdienstige tradities van Griekenland.

Natuur op Andros, GriekenlandDe typische wit met blauwe Cycladische huizen in Griekenland kom je ook op Andros tegen. Een aantal dorpjes zijn prachtig tegen de heuvels van het eiland gebouwd, waardoor ze uitkijken over de glinsterende zee. Andros is erg groen en vruchtbaar. Vergeleken bij de andere eilanden van de Cycladen regent het hier relatief veel, waardoor bloemen, planten en bomen uitbundig groeien. Ook heeft het eiland veel rivieren, moerassige gebieden en bronnen met fris drinkwater, waardoor het een feest is om op Andros te wandelen. Tijdens het wandelen ontdek je de mooiste stukjes natuur: heuvels, bergen, watervallen, valleien, stranden en kleurrijke bloemenvelden De natuur is erg divers, je ziet er allerlei soorten planten en dieren tijdens het wandelen. Fruitbomen, eiken en cipressen wisselen elkaar af. De vele vogels op Andros, die vooral bij de moerassige gebieden voorkomen, maken het tot een waar paradijs voor vogelliefhebbers.

Andros vakantie

Ross Holidays

Een vakantie naar Andros is heerlijk, het eiland heeft veel groen en prachtige stranden. Met een vakantie van Ross Holiday kom je helemaal tot rust en vul je je vakantie in zoals jij dat wilt. Boek eenvoudig je vakantie naar Andros!

Steden

De hoofdstad van Andros is Andros Stad, gelegen aan de oostkant van het eiland. Zoals op veel eilanden in Griekenland wordt de hoofdstad hier ook wel Chora genoemd. Andros Stad bestaat uit witte huisjes, gezellige straatjes en heeft allerlei soorten winkeltjes. Het is er altijd gezellig druk en overal zie je verwijzingen naar de scheepvaart of de godsdienst. Onder de schaduwrijke bomen zijn terrasjes aangelegd, waar je even kunt bijkomen en genieten van een ijskoud drankje. Tijdens je vakantie op Andros moet je hier zeker Maritiem Museum en het Archeologisch Museum bezoeken. De kleurrijke stad laat je kennismaken met het ontspannen leven op de Griekse eilanden, een must-visit tijdens je vakantie!

Andros BatsiNaast Andros Stad zijn er tijdens een vakantie op Andros nog meer plaatsen te ontdekken. Erg populair is Batsi, een sfeervolle badplaats. Batsi ligt in een baai en heeft een prachtig strand waar je van de zon kunt genieten. In het haventje van Batsi liggen bootjes te dobberen en vanuit de restaurantjes ruik je de verse vis die wordt gebakken. ’s Avonds is het in Batsi erg levendig en kun je er goed uitgaan. Ook Gavrio het havenstadje is zeer de moeite waard. Vissersboten varen hier af en aan met hun verse vangst. De haven van Gavrio is de belangrijkste van Andros, hier komen de boten vanaf het vasteland naartoe. Gavrio is door haar vele winkeltjes, restaurants en barretjes erg gezellig en een leuke uitvalplaats tijdens een vakantie. Verder is ook Stenies met haar kenmerkende smalle straatjes, bijenkasten en sinaasappelbomen een bezoekje waard. In Stenies wonen de wat rijkere Grieken en er zijn prachtige huizen te zien.

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Andros zijn er veel bezienswaardigheden te ontdekken. Van eeuwenoude kloosters tot heldere watervallen: op Andros zijn er bezienswaardigheden in overvloed. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Andros is:

  • Panachrantou
    Het klooster van Panachrantou is het meest belangrijke op heel Andros. Het witte klooster is gebouwd in het Byzantijnse tijdperk en ligt op een berghelling. In Panachrantou wonen nog drie in het zwart geklede monniken die vol gastvrijheid hun bezoekers onthalen. In Panachrantou zijn prachtige mozaïeken, schilderingen en boeken te bewonderen. Ook vind je hier de schedel van de Heilige Panteleimon en een eeuwenoud beeld van de Heilige Maria. De zeer oude voorwerpen in Panachrantou zijn enorm kostbaar en worden dan ook goed bewaard.
  • Kastro
    Een van de mooiste bezienswaardigheden is het Venetiaanse Kasteel, dat op het uiterste puntje van de kaap bij Andros Stad ligt. Het Kastro ligt op een soort eilandje in het water en is door een smal, stenen bruggetje met het eiland verbonden. Dit bruggetje, waarschijnlijk uit de 13e eeuw, is zo hoog en smal dat je je haast niet voor kunt stellen dat mensen vroeger zo het Kastro bereikten. Van het Kastro zelf is niet veel meer over, maar het is nog goed te zien dat het vroeger erg indrukwekkend moet zijn geweest.
  • Natuurlijke bronnen
    Op het vruchtbare Andros zijn er veel bronnen, riviertjes en watervallen te vinden. De mooiste bronnen zijn de Bronnen van Menites. Door het water is de omgeving hier erg groen en het staat bekend om de vele platanen die hier groeien. Het hoog gelegen dorpje is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie. Ook bij het dorpje Apikia zijn natuurlijke bronnen te vinden. Het water uit deze Sarizabronnen zou zelfs geneeskrachtig zijn. Het water uit deze Sarizabronnen wordt gebotteld in Apikia en daarna verkocht.

Eilandhoppen op maat

Wil jij naast een vakantie op Andros nog meer eilanden bezoeken? Dan is eilandhoppen voor jou een goede optie. Boek jouw vakantie op verschillende eilanden bij Eilandhoppen op maat en bezoek meerdere eilanden tijdens één vakantie!

Stranden

Andros stranden, GriekenlandTijdens een vakantie op Andros zijn er veel stranden waar je van de zon en zee kunt genieten. Tot de mooiste stranden behoren Achla Beach, Ghides, Batsi Beach, Golden Beach en Fello. Ook Nimborio, Vitali, Agia Marina, Green Beach, Psili Ammos en Zorkos Bay zijn de moeite meer dan waard. De meeste stranden zijn voorzien van faciliteiten zoals barretjes, douches en toiletten. Er zijn echter ook minder bekende stranden waar je zelf eten en drinken moet meenemen. De stranden op Andros zijn over het algemeen rustig, zodat je ongestoord van een dagje strand en de verfrissende zeewind kunt genieten.

photo by: linmtheu, linmtheu, ArchwayAndresLuc.T

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders