Vakantie op Ithaki

Het groene, heuvelachtige eiland Ithaki staat bekend om haar witte stranden, mooie natuur en ontspannen, Griekse sfeer. Ithaki maakt deel uit van de Ionische eilanden, die aan de westkant van het Griekse vasteland liggen. Nabijgelegen eilanden zijn Kefalonia, Lefkada en Zakynthos. Ithaki bestaat zelf uit twee eilanden, die door een smal stuk land verbonden zijn. De grillig gevormde kust met al haar baaien, stranden en grotten maken dat er voor avonturiers veel te ontdekken valt. De sprookjesachtige natuur en de Griekse mythen en verhalen op het eilanden hebben het de bijnaam ‘het eiland van de grote legende’ gegeven. Lees hier meer over een vakantie op Ithaki!

Vakantie op Ithaki boeken? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vakantie op Ithaki

Op Ithaki, dat ook wel Ithaca of Thiaki wordt genoemd, leven zo’n 2.000 vaste inwoners. Deze locals houden wel van een feestje en dat is te merken aan de vele feestelijke bijeenkomsten die hier worden gevierd. Het hele jaar door zijn er kleine en grote evenementen, zoals het Feest van de Kerkwijding, het Cultureel Festival en het Wijnfeest. De bewoners van Ithaki zijn lang door Venetianen overheerst en dat is nog goed te merken. Veel invloeden uit Venetië zie je terug in de lokale keuken en in allerlei bouwwerken. Vandaag de dag staat Ithaki bekend om haar lokale wijn, olijfolie, kaas en honing. Tijdens je vakantie op Ithaki moet je zeker een van deze lokale delicatessen proberen.

Op Ithaki is geen water in overvloed, daarom zie je weinig landbouw tijdens een ritje over het eiland. De bewoners leven er vooral van toerisme en de visserij. Ondanks de droogte is de natuur er schitterend. Prachtige baaien met groene heuvels die doorlopen tot in de turquoise zee, witte stranden en statige pijnbomen: het lijkt hier net een sprookje.

Ithaki en Odysseus

natuur ithakiIthaki en de geschiedenis van Odysseus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens de verhalen van de Griekse schrijver Homerus was Odysseus koning van Ithaki. Hij beschrijft deze geschiedenis in zijn boek ‘de Odyssee’. Odysseus vocht mee in de Trojaanse Oorlog, aan de kant van de Grieken. Ook zou Odysseus grote schatten op het eiland verborgen hebben. Volgens de verhalen kwam hij aan in de Dexiabaai op Ithaki en verborg hier in de Grot der Nimfen zijn schatten. Verder wordt Ithaki nog een aantal keer in verhalen uit de Oudheid genoemd en zijn er veel overblijfselen uit deze periode gevonden.

Steden

De hoofdstad van het zonnige Ithaki is Vathy, een gezellige vestingstad. Vathy ligt op het noordelijke deel van het meest zuidelijke eiland, vlak bij de smalle landtong die de twee delen verbindt. De natuurlijke baai waaraan Vathy ligt ziet er paradijselijk uit. Helderblauw water omgeven door groene heuvels met witte huisjes: een prachtig plaatje. Lazareto, het kleine eilandje in het midden van de baai, is minstens even mooi. Tijdens een vakantie op Ithaki mag een bezoek aan Vathy niet ontbreken. De Venetiaanse kastelen, de Mitropoliskerk en het Archeologisch Museum zijn absoluut een bezoekje waard. Ook de heerlijke restaurants, kleurrijke gebouwen en prachtige uitzichten maken Vathy tot een geliefde bestemming.

vakantie ithaki

Ross Holidays

Ithaki is een kleinschalig eiland en heeft een echte Griekse sfeer. De kustlijn is steil en rotsig, maar wordt afgewisseld met lieflijke en rustige stranden. Het landschap is groen en vanaf de hoogste top heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Kom helemaal tot rust tijdens een vakanatie op Ithaki. Boek jouw reis bij Ross Holidays!

In het noorden van Ithaki ligt een groot deel van de dorpjes die het eiland rijk is. De dorpjes Frikes en Kioni, beiden met oude windmolentjes en een gezellige haven, worden veel bezocht. In Frikes vind je veerboten naar omliggende plaatsen en kun je genieten van heerlijke visgerechten. In Kioni leggen zeilschepen vanuit de hele wereld aan om te genieten van de mooie natuur en de ontspannen manier van leven. In Anogi vind je unieke rotsformaties en de Kimiseos Theotokou kerk. Verder zijn de bergdorpen Perachori, Paliochora, Exogi en Stavros de moeite meer dan waard. Oude beelden, verre uitzichten en eeuwenoude ruïnes zijn hier te bewonderen.

Bezienswaardigheden

De oude legendes en de weelderige natuur vormen samen de perfecte mix voor allerlei mooie bezienswaardigheden. Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden om tijdens je vakantie op Ithaki te bezoeken.

  • strand ithakiDexiabaai
    De schitterende Dexiabaai is door haar heldere water, groene omgeving en dobberende bootjes een lust voor het oog. Hier vlakbij ligt de mythische Grot der Nimfen. Hier zou Odysseus volgens de legende schatten verstopt hebben. De grot heeft mysterieus ogende stalactieten en helder, diepblauw water. Met bootjes kun je deze bijzondere grot ontdekken, een must-see tijdens je vakantie op Ithaki!
  • Kloosters en kerken
    Overal op het eiland vind je oude kloosters en kerken, een feest voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. De meeste kerken zijn nog grotendeels intact en herbergen een schat aan decoratie, schilderingen en fresco’s. Bekende kerken zijn de Johanneskerk in Perachori en de Kimiseos Theotokou in Anogi. Ook in Paliochora en Vathy zijn schitterende kerken en kloosters te vinden. Verder zijn de kloosters van Perachori en Kathara de moeite waard.
  • Stavros
    In het bergdorpje Stavros is veel te ontdekken tijdens een vakantie op Ithaki. Hier vind je het borstbeeld van Odysseus en mogelijke resten van zijn paleis uit de Oudheid. Ook de beschilderde kerk Sotiras en het gezellige centrum zijn een bezoekje waard. Liefhebbers van sport kunnen zich in Stavros helemaal uitleven. Bij de baai en onderaan de heuvel kan je uitstekend zwemmen, snorkelen en kanoën. Verder kun je hier de Grot van Loizos bezoeken, waar een heiligdom uit de 9e eeuw voor Christus is gevonden. De Grot van Loizos is niet meer voor publiek toegankelijk, maar de gevonden spullen zijn nog wel te bekijken.

Stranden

Op Ithaki is geen overvloed aan grote stranden te vinden, maar de stranden die je er vindt zijn prachtig. De stranden bestaan afwisselend uit zand en kiezelstenen en liggen op de mooiste locaties. Bekende stranden zijn te vinden bij Stavros, Kioni en Frikes. Ook bij de Afalesbaai en Dexiabaai zijn gezellige stranden. Verder mogen Loutsa, Sikinos, Jidaki, Filiatro, Agios Ioannis en Polis niet ontbreken op je lijstje tijdens een vakantie op Ithaki!

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders