Vakantie op Tinos

Het veelzijdige eiland Tinos ligt in de helderblauwe Egeïsche Zee en maakt deel uit van de Cycladen eilandengroep. In de buurt van Tinos liggen de eilanden Mykonos, Syros, Andros, Naxos, Paros en Ikaria. Het eiland is erg bergachtig, heeft veel heerlijke baaien en is door de irrigatietechnieken van de eilandbewoners verrassend groen. Tinos is nog niet zo bekend als toeristische vakantiebestemming, maar wel als bedevaartsoord. Naast het centrum van religie is Tinos ook het centrum van de kunst. Veel succesvolle marmerbewerkers, schilders, rietvlechters en beeldhouwers hebben hier hun basis. Lees hier meer over wat er te ontdekken valt tijdens een vakantie op Tinos!

Vakantie op Tinos boeken? Vraag gratis en onafhankelijk reisadvies aan!

Vakantie op Tinos

Kunst en kleur zijn op Tinos overvloedig aanwezig, dat komt mede door de Cycladische wit/blauwe bouwstijl die je hier overal ziet. Wie een rondrit over het eiland maakt, ziet overal schilderachtige dorpjes, groene hellingen, windmolentjes en mooie duiventillen, die aan kleine kasteeltjes doen denken. De duiventillen zijn hier sinds de komst van de Venetianen in grote aantallen aanwezig. Ze zijn soms honderden jaren oud en prachtig versierd, het aantal wordt geschat op meer dan 1000! Tinos staat bekend om deze duiventillen en om het marmer dat er vandaan komt. Tijdens een vakantie op Tinos zul je overal marmer zien, in Pyrgos vind je zelfs een marmerschool! De bewoners van het eiland verdienen voornamelijk hun brood met deze marmerverwerking, maar ook door visserij, landbouw en toerisme.

Steden

Tinos dorpjesDe hoofdstad van Tinos is Tinos Stad, dat met haar prachtig witte huisjes en straatjes ligt te blinken in het zonlicht. Tinos Stad is de grootste plaats op het eiland, hier ligt ook de grootste haven. Door de kleurrijke marktjes en winkeltjes is het in de straten gezellig druk en word je verwelkomd door de geur van vers bereid eten. Een wandeling door de stad tijdens je vakantie is een echte aanrader. Witte huisjes, stenen straatjes, blauwe luiken en kleurrijke bloemen: Griekser dan dit wordt het niet. In het oude stadsdeel van Tinos Stad zijn mooie kerken en de resten van een Venetiaans kasteel te zien. Het absolute hoogtepunt van de stad is de Panagia Evangelistria, de kerk van de Heilige Maria. Jaarlijks komen er duizenden mensen op bedevaartstocht naar Tinos om deze kerk te bezoeken.

De meer dan 60 dorpjes op Tinos zijn een attractie op zich. De wit met blauwe bouwstijl, de bloemenzeeën op straat en de vele, witte trappetjes maken elk dorpje tot een prachtig kunstwerk. Zo vind je in het bergdorpje Kardiani mooie huisjes en een prachtige wandelomgeving, en in Agapi de voor Tinos zo kenmerkende overdekte straatjes. In Pyrgos vind je fotogenieke, stenen straatjes, typisch Griekse stoeltje voor de huizen en overal waar je kijkt zie je marmer. Hier is de school voor marmerbewerking, je ziet het materiaal in elk huis, straatje en bouwwerk terug. Ysternia is ook prachtig wit en gelegen op een van de bergen die uitkijken over de Egeïsche Zee. Volakas ligt te midden van honderden enorme rotsblokken, die alleen hier in grote aantallen voorkomen. In Exomvourgos, de oude hoofdstad, vind je veel beelden en pittoreske torentjes, en in Panormos kun je terecht voor een strand, een sfeervol haventje en gezellige terrasjes.

Steden Tinos

Ross Holidays

Het eiland Tinos heeft ontzettend veel te bieden, een leuke levendige stad, maar ook rustige dorpjes. Ontdek het zelf tijdens een vakantie op Tinos. Boek jouw ideale vakantie met Ross Holidays, specialist in vakanties naar Griekenland!

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op Tinos is er ontzettend veel te zien. Mooie natuurgebieden, gezellige dorpjes en culturele bezienswaardigheden wisselen elkaar af. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie op Tinos is:

  • Panagia Evangelistria
    Het bekendste bouwwerk op heel Tinos is de kerk Panagia Evangelistria, de kerk van de Heilige Maria. Ieder jaar bezoeken duizenden bedevaartsgangers dit prachtige, marmeren bouwwerk. Sommigen beklimmen de trappen op hun blote knieën, terwijl anderen voor de schitterend gedecoreerde binnenkant komen. De kerk is zo bijzonder omdat hier een heilig icoon van de Heilige Maria werd gevonden. De Panagia Evangelistria werd vervolgens in 1823 op deze heilige plek gebouwd.
  • Moni Kechrovounio
    Het klooster Moni Kechrovounio is zeker een bezoekje waard tijdens een vakantie op Tinos. Het klooster werd gebouwd in de 11e eeuw en wordt vandaag de dag nog steeds door nonnen bewoond. Het Moni Kechrovounio is zo bekend doordat hier de heilige non woonde die het Maria icoon had gevonden. In een droom kreeg ze te horen dat op de plaats van de huidige Panagia Evangelistria het icoon lag begraven. Het schitterend witte bouwwerk heeft een indrukwekkende toren, die statig over het lager gelegen landschap uitkijkt.
  • Heiligdom van Poseidon
    Een must-see tijdens je vakantie zijn de overblijfselen van het heiligdom van Poseidon. De ruïnes zijn gevonden bij het dorpje Kiona en stammen uit de vierde eeuw voor Christus. De tempel was gewijd aan de god Poseidon en zijn vrouw Amfitriti, waarschijnlijk als eerbetoon omdat zij het eiland van een slagenplaag hadden bevrijd. Aan de tempel werden geneeskrachtige werkingen toegeschreven, doordat onvruchtbare vrouwen hier toch weer vruchtbaar konden worden. Ook werden hier vroeger spelen georganiseerd en diende het complex als bedevaartsoord.

Stranden

Tinos strandenTijdens een vakantie op Tinos heb je aan schone, zonnige zandstranden geen gebrek. Het turquoise water en het witte zand vormen een prachtig contrast, dat je uitnodigt om in het verkoelende water te duiken. Bekende stranden op Tinos zijn Agios Fokas, Kolymbithra, Panormos, Kionia Beach, Ormos Ysternia en Agios Nikitas. Minder bekend maar even sprookjesachtig zijn Agios Ioannis, Agios Sostis, Livadi Beach, Ormos Giannaki en Rochari Beach.

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders