Vakantie op Tilos

Het idyllische eilandje Tilos ligt vredig in de Egeïsche Zee en maakt deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos. Tilos ligt vlakbij de eilanden Nisyros, Simi, Kos, Kalymnos, Rhodos en de kust van Turkije. Door haar mooie natuur, rijke cultuur en ontspannend eilandsfeer komen er jaarlijks veel bezoekers naar Tilos om van een ongestoorde vakantie te genieten. Het eiland is nog niet door het massatoerisme ontdekt, waardoor het haar eigen, authentieke karakter heeft weten te behouden. Tilos is een uniek eilandje, mede door de botten van prehistorische dwergolifantjes die hier gevonden zijn. Kortom, tijdens een vakantie op Tilos is er genoeg te ontdekken! Lees meer over een vakantie Tilos.

Vakantie op Tilos boeken? Vraag gratis en onafhankelijk reisadvies aan!

Vakantie op Tilos

Alhoewel er over de geschiedenis van Tilos nog niet veel bekend is, werd uit opgravingen duidelijk dat het eiland duizenden jaren bewoond moet zijn geweest. Er zijn potten, servies en gereedschappen gevonden die meer inzicht geven in deze periode. Een bijzondere vondst op Tilos zijn de botten van dwergolifantjes, die een paar duizend jaar voor Christus op het eiland leefden. Het eiland werd meerdere keren overheerst, onder andere door de Doriërs, de Romeinen en de Turken. Ondanks haar wat geringe positie stond Tilos bekend om de kleding, honing en parfums die er vandaan kwamen. Deze beknopte maar unieke geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten op het Tilos van vandaag de dag.

Tijdens een vakantie op Tilos is er veel te zien en te ontdekken. Cultuur, natuur en prachtige stranden wisselen elkaar af tijdens een vakantie op dit groene, vruchtbare eiland. De vriendelijke locals, zo’n 500 in totaal, zijn erg gastvrij en verdienen de kost met landbouw en toerisme. Het eiland zelf is schitterend: de vruchtbare, vulkanische grond, het rode zand, de prachtige bergen en witte stadjes geven Tilos een schilderachtig uiterlijk.

Steden

Tilos KastroDe hoofdstad van Tilos is Megalo Chorio, wat ‘groot dorp’ betekent. Megalo Chorio is gebouwd bij de resten van de oude hoofdstad Mikro Chorio, hierdoor zie je veel ruïnes in en rond de stad. Ruïnes van het oude Akropolis zijn nog te zien. De hoofdstad ligt in het noorden van het eiland en is zeker een bezoekje waard tijdens een vakantie op Tilos. Megalo Chorio doet haar naam eer aan: er wonen niet veel mensen in de stad en het is er relatief rustig. Een wandeling door de smalle straatjes vol witte bouwwerken, kerkjes en ruïnes is de moeite meer dan waard. Een hoogtepunt van Megalo Chorio is het oude kasteel Kastro, met een indrukwekkende poort en ruïnes van een oude kerk en stadsmuur.

Ongeveer even groot maar een stukje levendiger is het stadje Livadia aan de kust. Hier wonen meer mensen en vind je een gezellige boulevard. Livadia raakte in trek nadat de plunderingen door piraten werden gestopt, vanaf toen konden mensen aan de kust gaan wonen. De inwoners van de oude hoofdstad bij Megalo Chorio trokken naar Livadia en settelden zich daar. Livadia is een kleurrijk vissersdorpje met mooie huisjes, schaduwrijke bomen en veel bootjes. Het haventje en de vuurtoren van Agios Stefanos bij Livadia moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie op Tilos. Op het eiland liggen nog wat kleine dorpjes, waarvan een deel verlaten is. Leuke dorpjes om tijdens je vakantie op Tilos te bezoeken zijn Eristos, Agios Andonios, Plaka en Gera.

Livadia, Tilos, Greece

Vakantie Tilos – Trivago

Ontdek de cultuur, natuur en prachtige stranden tijdens jouw vakantie Tilos. Dit eiland heeft ontzettend veel te bieden en is nog niet heel erg toeristisch. Ideaal dus voor een rustige vakantie. Boek jouw hotel op Tilos via Trivago!

Bezienswaardigheden op Tilos

Op het vruchtbare Tilos kijk je je ogen uit. Authentieke dorpjes, historische grotten en indrukwekkende kastelen wisselen elkaar af in het groene landschap. Hieronder staan de mooiste bezienswaardigheden die je gezien móet hebben tijdens een vakantie op Tilos voor je op een rijtje.

 • Agios Panteleimon
  Een must-see tijdens je vakantie op Tilos is het indrukwekkende klooster van Agios Panteleimon. Het Agios Panteleimon ligt op een heuvel te midden van weelderige begroeiing. Schaduwrijke, groene bomen omgeven het klooster en maken het extra indrukwekkend. Het Agios Panteleimon is vanbinnen haast nog mooier dan vanbuiten. Er zijn prachtige fresco’s gevonden en stenen die waarschijnlijk tot een zeer oude tempel behoorden. Agios Panteleimon behoort zeker tot één van de mooiste bezienswaardigheden op Tilos.
 • Kastelen en forten
  Op Tilos zijn een aantal prachtige kastelen en forten te bewonderen. Deze stammen uit de tijd dat Tilos beschermd moest worden tegen aanvallen, met name door piraten. Het Kastro in de hoofdstad is gebouwd door de Johannieter Orde, een groep ridders die zich op Tilos (en andere eilanden) had gevestigd. Ook het fort Mesaria in de antieke hoofdstad Mikro Chorio is de moeite waard. Het ligt op een unieke plaats: boven de bekende grot van Kharkadio. Ook het kasteel van Agriosykia bij Livadia is prachtig om te zien.
 • Kharkadio
  De grot van Kharkadio is ver buiten Tilos bekend. In deze grot zijn namelijk de resten van dwergolifantjes ontdekt, die veel inzicht gaven in het verleden van Tilos. De dwergolifantjes leefden hier een paar duizend jaar voor Christus, waarschijnlijk samen met menselijke inwoners van het eiland. In de Kharkadio grot zijn ook resten gevonden van andere dieren, servies en gereedschap. Een deel van de vondsten is in het stadhuis van Megalo Chorio te bewonderen. Deze bekende bezienswaardigheid op Tilos is een must-see tijdens je vakantie.
 • Taxiarchis kerk
  De kerk van de Aartsengel Taxiarchis is waarschijnlijk gebouwd in de 15e eeuw en zeker de moeite waard tijdens je vakantie. De Taxiarchis staat in Megalo Chorio en is prachtig wit. Het kerkje ziet er romantisch uit, dit komt mede door de schilderachtige klokkentoren. Vlakbij is nog een overblijfsel van de oude stadsmuur te bewonderen.

Stranden

Tilos strandenTijdens een vakantie op Tilos is er aan heerlijke stranden geen gebrek. Het groene eiland heeft een mooie kustlijn, waar witte en rode (vulkanische) stranden elkaar afwisselen. De bekendste stranden van Tilos zijn Livadia Beach, Eristos Beach en Agios Antonios. Minder bekend maar even betoverend zijn de stranden Plaka Beach, Red Beach, Agios Sergios, Stavros, Tholos en Lethra Beach. De meeste stranden zijn voorzien van faciliteiten, maar sommige stranden zijn echt ‘verlaten’. Deze stranden zijn dan ook alleen te voet bereikbaar. Na een heerlijke wandeling kun je hier genieten van een strand voor jou alleen!

photo by: pavlos11, Limitsios

Ontdek de mooiste plekjes op de Griekse eilanden

Reisaanbieders